Tiltakozó autósok zárták le a Csap–Záhony határátkelőhelyet

2016. szeptember 20., 19:05 , 819. szám

Külföldi rendszámú személygépkocsik kárpátaljai tulajdonosai zárták le hétfő délután a Csap–Záhony közúti határátkelőhelyet Magyarország irányában, azt követelve az ukrán hatóságoktól, hogy hosszabbítsák meg a külföldi rendszámú autók jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét.

A csapi útlezárás előzménye az volt, hogy külföldön regisztrált személygépkocsikkal közlekedő mintegy kétszáz kárpátaljai autós múlt pénteken blokád alá vette az Ungvár–Felsőnémeti ukrán–szlovák határátkelőhelyet tiltakozásul az ellen, hogy az ukrán vámszabályok szerintük túl rövid időre engedélyezik a külföldi rendszámú járművek tartózkodását az ország területén. A tüntetőket vasárnap este felkereste Jana Burianová, Szlovákia ungvári főkonzulja, de nem sikerült a határzár feloldására bírnia őket. Ezt követően Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn bejelentette, nem fog egyezkedni a tiltakozókkal, hanem erő alkalmazásával számoltatja fel az autósblokádot.

A tiltakozó autósok a megyevezető kijelentésére reagálva akciójukat kiterjesztették a Csap–Záhony átkelőre, amely Kárpátalja legnagyobb és Ukrajna egyik legjelentősebb közúti határátkelőhelye.

Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a helyi lakosság tulajdonában lévő autók több mint harminc-negyven százaléka külföldi rendszámmal közlekedik. A lakosság él azzal a lehetőséggel, hogy a szomszédos európai uniós országokban az ukrajnai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatnak a hazaiaknál jobb minőségű használt autókat. A Kárpátaljára bevitt és ott használt járműveket a tulajdonosaik nem regisztráltatják Ukrajnában a magas importvám miatt, inkább – a hatályos jogszabályok követelményeinek megfelelően – ötnaponta átlépik velük az államhatárt.

A mostanihoz hasonló autós tiltakozás legutóbb márciusban volt Kárpátalján az ukrán–szlovák és ukrán–román határátkelőhelyeken.

A Zakarpattya Online szerint a rendőrségnek hétfőn este sikerült tárgyalásos úton elérnie, hogy a tiltakozók megnyissák a csapi határátkelőhelyhez vezető utat, az Ungvár melletti ukrán–szlovák határátkelőt azonban még keddi lapzártánk idején is lezárva tartották a külföldi rendszámú autók tulajdonosai.

(MTI/zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)