Kárpátalján is elkezdődik a kvótanépszavazás

2016. szeptember 21., 11:02 , 819. szám
Buhajla József

A választópolgárok az általuk megjelölt külképviseletre kapták meg a választási levélcsomagjukat, amelyek szeptember 19-től átvehetők Magyarország Ungvári Főkonzulátusán és Beregszászi Konzulátusán. A 2014-es választások előtt már regisztrált kárpátaljai választók többsége is valamelyik magyar külképviseletre (konzulátusra) kérte a szavazólapot tartalmazó levélcsomagot, így amennyiben nem kérték a módosítást, ugyanarra a külképviseletre fogják kapni a szavazási levélcsomagot a Nemzeti Választási Irodától most is.

A Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélszavazattal történő szavazásának lebonyolításáról Buhajla József ungvári magyar főkonzult kérdeztük, aki elmondta:

– A kvótanépszavazás meg­határozó jelentőségű Magyarország számára, rendkívül fontos, hogy az állampolgárok éljenek alkotmányos jogukkal és szavazzanak annak érdekében, hogy a magyar kormány kellő felhatalmazást, megerősítést kapjon a Brüsszellel szembeni tárgyalások során. Nem akarjuk, hogy Brüsszel határozza meg, hogy a jövőben kivel éljünk egy országban, és szeretnénk azt is tudni, hogy ki a „szomszédunk”, hiszen az ellenőrizetlen migránsáradat ezt nem teszi lehetővé.

Szeretnénk azt is, hogy a jövőben továbbra is biztonságban legyenek a gyermekeink, a szeretteink, ne kelljen amiatt aggódni, hogy nem mehetnek kíséret nélkül végig az utcán, vagy nem vehetnek részt egy rendezvényen, ahogy erre mostanában nagyon sok példát látunk Németországban, Franciaországban vagy akár Olaszországban. Sajnálatos módon a most lezajlott EU-csúcs sem hozott erre megoldást, csak a V4-ek készültek konkrét javaslatokkal, míg az EU már azt fontolgatja, hogy a gazdasági menekültek előtt is megnyitja ezt a lehetőséget, amely további problémák sorát fogja felvetni.

Az alábbiakról szeretném tájékoztatni a választópolgárokat:

Szeptember 19-től 30-ig, munkanapokon reggel 7-től este 17:30-ig (k.-e.i.) a konzulátusokon mindenki személyesen veheti át a levélcsomagját, személyazonosító okmány és magyar lakcímkártya bemutatása után. Ha valakinek még nincs magyar útlevele, és ezért ukrán útlevéllel, személyi igazolvánnyal vagy kártya formátumú jogosítvánnyal igazolja a személyazonosságát, akkor szükség van még a honosítási okiratára is (opcionális).

A szavazatot tartalmazó leragasztott levélcsomagot már bárki visszaviheti és bedobhatja a konzulátuson felállított urnába, vagy Magyarországról postázhatja költségmentesen. A külképviseletekre 2016. szeptember 19–30. között minden hétköznap lehetőség van visszavinni a levélszavazatot, továbbá a szavazás napján, 2016. október 2-án a szavazás időtartama alatt is lehetőség van bedobni a külképviseleten az erre a célra szolgáló urnába. Ha mégis postán küldik a levélszavazatot, akkor fontos, hogy a küldeménynek október 1-én éjfélig kell beérkeznie az NVI-be ahhoz, hogy érvényes legyen.

Külön kérem, hogy a szavazáskor a szavazólap mellett található Azonosító nyilatkozatot mindenki a lakcímkártyája alapján töltse ki, minden adatát az azon szereplő módon írja le. Ne úgy írja senki a nevét vagy anyja nevét, ahogy megszokta; ahhoz, hogy a szavazata érvényes legyen, mindent úgy kell írnia, ahogy a lakcímkártyára le van írva, azon minden szükséges adat szerepel az azonosító nyilatkozat kitöltéséhez. Fontos, hogy a szavazatot a kis borítékba helyezzék el, és ragasszák le, az azonosító nyilatkozatot pedig a lezárt kis borítékkal együtt a nagy borítékba. Ha nem így tesznek, a szavazat érvénytelen lesz. A legutóbbi választáson nagyon sok ilyen probléma volt, és sok volt az érvénytelen szavazat.

A Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, ha a népszavazás napján Kárpátalján lesznek, és Ungváron vagy Beregszászban akarnak szavazni, 2016.09. 24-én 16:00 óráig kérhetik a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe vételt, vagy elektronikusan a www.valasztas.hu külképviseleti névjegyzékbe vétel cím alatt.

A főkonzul úr elmondta továbbá: „A szavazólapon a következő kérdés szerepel majd: »Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?« A kérdésre a szavazólapon igennel vagy nemmel lehet majd szavazni. Ugyanakkor szerintem ez esetben az igazi tét nem az igenek és nemek aránya, hanem a részvétel lesz, azon múlik a népszavazás érvényessége. Magyarország alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy abban az esetben érvényes egy népszavazás, ha a választásra jogosult magyar állampolgároknak több mint a fele érvényesen szavazott. Ezért kérem minden honfitársamat, hogy vegyen részt a népszavazáson, hiszen a közös jövőnk lehet a tét.”

bb

 

Szavazási levélcsomagok átvétele az ungvári és beregszászi külképviseleteken: 2016. szeptember 19–30. között HÉTKÖZNAPOKON 07:00–17:30 ÓRA KÖZÖTT (k.-e.i.). – Figyelem! Szavazási levélcsomagot csak személyesen lehet átvenni! A szavazás napján átvenni szavazási levélcsomagot NEM LEHET!

Levélszavazatok külképviseleten található urnába dobása: 2016. szeptember 19–30. között hétköznapokon 07:00–17:30 között (k.-e.i.) ÉS a népszavazás napján, 2016. október 2-án 06:00 és 19:00 óra között (k.-e.i.).

Levélszavazatok beérkezési határideje postai küldés esetén: 2016. október 1. 24:00 óra (k.-e.i.).

Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok 2016. 09. 24-én 16:00 óráig (k.-e.i.) kérhetik a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőnél az ungvári és beregszászi külképviseleti névjegyzékbe vételt, vagy elektronikusan a www.valasztas.hu kül­képviseleti névjegyzékbe vétel cím alatt.

Személyes szavazás (magyarországi állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok) 2016. 10. 02. (vasárnap) 06:00–19:00 (k.-e.i.)!