Táncház és hagyományőrzés a Tisza partján

2016. szeptember 21., 09:38 , 819. szám

A KMKSZ Halábori Alapszervezetének szervezésében szeptember 18-án, vasárnap került lebonyolításra a Tisza-parti településen az immár IV. alkalommal megrendezett hagyományőrző táncház.

Megnyitójában Kádár Szilvia, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnök asszonya azt emelte ki, hogy az előkészületek során a hagyományos, népi motívumokkal telített táncok, énekek és szüreti mulatságok bemutatása mellett igyekeztek hagyományos ételekkel is készülni mindazok számára, akik vasárnap délutáni programjukként ezt a rendezvényt választották. Jakab Lajos, Badaló és Halábor családorvosa, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökségi tagja örömtelinek nevezte, hogy nagyon sok gyermek és fiatal látogatott el a rendezvényre, ami a helyi közösség élni akarását jelenti. Megjegyezte még, hogy köszönet illeti az anyaországot, Magyarország nemzeti kormányát, amely a kárpátaljai lelkészek, pedagógusok, egészségügyi dolgozók és helyi vállalkozók támogatása mellett az ilyen és hasonló közösségformáló rendezvényeket is támogatja.

Köszöntötte még az esemény résztvevőit Halász László, a Beregszászi Járási Kulturális és Turisztikai Osztály vezetője, Tóth Győző, az UMDSZ Halábori Alapszervezetének elnöke, Kocsis Barna, Halábor polgármestere.

A kulturális programban elsőként a helyi református gyülekezet énekkara lépett fel, majd a halábori óvodások zenés, táncos előadása következett. Fellépett még a halábori tánccsoport, illetve a tiszacsomai kultúrház hagyományőrző csoportja, a Badalóból érkezett Péter Kitti és Moskola Gabriella énekelt, a tiszacsomai Jancsik Szilveszter verset mondott.

A műsorszámok végén Kádár Szilvia az előkészületekben és finomságok elkészítésében sokat segédkező asszonyoknak egy-egy szőttest ajándékozott, majd tombolára került sor, végül táncház és szüreti mulatság zárta az eseményt.

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

(felvégi)