A haderők szétválasztásról szóló megállapodást írtak alá Minszkben

2016. szeptember 22., 09:14 , 820. szám

Minszkben aláírták a háromoldalú, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló, a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésének előkészítésére létrehozott összekötőcsoport által kidolgozott keretegyezményt a haderők és a hadieszközök szétválasztásáról a Donyec-medencében – közölte Facebook-oldalán Darka Olifer, az összekötőcsoportban Ukrajnát képviselő Leonyid Kucsma volt államfő sajtószóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„A dokumentum deeszkalációt irányoz elő a demarkációs vonal térségében, s gyakorlatilag olyan feltételeket teremt, melyek lehetetlenné teszik a kézifegyverek használatát. A keretegyezmény ugyanakkor előirányozza a háromoldalú összekötőcsoport korábbi megállapodásainak teljes körű betartását a 100 mm kaliber alatti ágyúk visszavonásáról a demarkációs vonal övezetéből” – közölte.

Olifer hozzátette, hogy a megállapodás értelmében az EBESZ Különleges Megfigyelő Missziója végzi a csapatok szétválasztásának ellenőrzését a kijelölt szakaszokon.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a csapatok szétválasztására csupán három szakaszon kerül sor, melyek koordinátáit pontosan meghatározták.

Olifer nem közölte, hogy mely szakaszokon vonják vissza erőiket a felek, korábban azonban az Interfaksz-Ukrajina hírügynökség meg nem nevezett forrásaira hivatkozva közölte, hogy Zolote, Petrovszke és Sztanicja Luhanszka településekről van szó.

„Ugyanakkor az ukrán fél szerint e keretegyezmény megvalósítása során lehetőség nyílik az erőknek és az eszközöknek a teljes demarkációs vonal mentén történő szétválasztására vonatkozó elvek kidolgozására” – tette hozzá Olifer.

Szavai szerint a dokumentum kidolgozásakor az ukrán fél teljességgel kizárta az arra irányuló kísérleteket, hogy szabadon értelmezhetővé váljanak a demarkációs vonal paraméterei és státusa, miután a keretegyezmény rögzíti, hogy a dokumentumot a 2014. szeptember 5-i jegyzőkönyv, a 2014. szeptember 19-i memorandum, valamint a 2015. február 12-i minszki megállapodások teljesítésére irányuló intézkedéssorozat kiegészítéseként fogadják el.

Olifer hangsúlyozta, hogy Ukrajna következetesen teljesíti vállalásait, és szigorúan betartja a tűzszünetet.

Ukrán részről a keretegyezményt Leonyid Kucsma, az EBESZ részéről Martin Sajdik, a szervezet Ukrajnai képviseletének vezetője, Oroszország képviseletében pedig Borisz Grizlov írta alá.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)