Hazaváró Fesztivál Beregszászban

2016. szeptember 28., 08:58 , 820. szám

Borok, pálinkák, kolbászok, rostonsültek sok fajtáját, sajtkészítők, kézművesek termékeit kóstolhatták vagy vásárolhatták meg Beregszász és Jánosi, valamint az egész járás lakói, vendégei a szep­tember 22. és 25. között  megrendezett BeregFest rendezvénysorozat keretében. Az első, Beregszászt és a Beregszászi járást ünneplő fesztivált 1963-ban szervezték meg. A nagyszabású rendezvénysorozat az első pillanattól igyekszik nagykövete lenni a vidék jellegzetesen sokszínű kultúrájának, a különböző fellépőkön és termékeken keresztül bemutatva és egyben ápolva azt.

Az eseménynek megannyi arculata volt az évtizedek alatt, ám idén most először – reflektálva a politikai és gazdasági helyzet okozta migrációra – a rendezvény marketing-retorikája az elvándoroltak hazacsábítása lett, még ha csak egy hosszabb hétvége erejéig is. Így lett az idei BeregFeszt alcíme a Hazaváró Fesztivál, amelyet idén Beregszász városa és a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal szervezett meg. A rendezvény főbb helyszíneit egy beregszászi köztér: a Budapest park és a Jánosiban található, Barna György labdarúgóról elnevezett stadion adta.

A fesztivál ünnepélyes pénteki megnyitóján Beregszász polgármestere, Babják Zoltán köszöntötte a rendezvényre érkező politikusokat, Beregszász testvérvárosainak delegációit és a város polgárait, vendégeit. A polgármester beszédében kiemelten, külön köszöntve mondott köszönetet azoknak a magyarországi közszereplőknek, önkormányzatoknak, akik és amelyek segítették a város infrastrukturális, oktatásügyi és szociális-ellátó rendszerének fejlődését. Babják Zoltán beszédében kijelentette: látván a testvérvárosok önzetlen gondoskodását, Beregszász városa szerencsés és kiváltságos helyzetben érezheti magát.

Babják Zoltán hangsúlyozta, idén tizenötödik éve, hogy Beregszász megkapta megyei alárendeltségű városi rangját. Elmondta, az azóta eltelt években voltak nehezebb, voltabb könnyebb időszakok, harsányabb vagy éppen visszafogottabb rendezvényekkel. A legnehezebb időszak 2013 tele és 2014 tavasza volt. A több mint ezer kilométerre lévő háborús konfliktus rányomta a bélyegét a város közösségének hangulatára. A háborúból következő migráció rendkívüli módon „tizedelte meg” a város lakosságát. „Nincs olyan hét, hogy földijeink közül valaki ne hagyná el az otthonát egy jobb, biztonságosabb élet reményében. A kilátástalanság családokat választ szét” – hangsúlyozta Babják Zoltán. Éppen ezért kapta az idei fesztivál a Hazaváró jelzőt, érzékeltetve, hogy, a város minden elvándorlót hazavár és örömmel fogad vissza.

Dr. Grezsa István miniszteri kormánybiztos a fesztivál megnyitóján elmondta, jelképes értéke van annak, hogy budapesti munkahelyéről elindulva Ukrajnában, Kárpátalján a Budapest parkban köszöntheti a fesztivál résztvevőit. Véleménye szerint ez nem jelent mást, mint hogy „egy hajóban evezünk, közösek a gondjaink és közös a jövőnk”. Hangsúlyozta: Magyarország kormánya mindig megbízható szövetségese lesz Ukrajnának. Nemcsak a Kárpátalján élő magyar kisebbséget, hanem a többségi társadalmat is támogatni fogja, majd hozzátette, nemcsak a kormány segítségére számíthat az itt élő magyarság, hanem a magyarországi önkormányzatok segítő jobbjára is.

Dr. Grezsa István beszédéből kiderült, ebben az esztendőben több mint 3000 ukrajnai gyermeket táboroztattak Magyarországon, valamint jelen pillanatban is magyar vállalkozók támogatásával több mint 50 ukrajnai árva érzi jól magát az anyaországban. Mint azt a kormánybiztos elmondta, jövő héten meglátogatja azokat a Kelet-Ukrajnában megsérült katonákat, akik Magyarországon, Hajdúszoboszlón vesznek részt rehabilitációs gyógykezelésen. „Nemcsak gesztusokkal, hanem anyagilag is támogatjuk Ukrajnát nehéz helyzetében” – jelentette ki dr. Grezsa István. Beszéde végén a kormánybiztos arra kérte a résztvevőket, a fesztivál idejére felejtsék el azokat a problémákat, amelyekkel mindennap szembesülnek, és próbálják jól érezni magukat.

„Az itt élő magyarok mindig maguk mögött tudhatják Magyarország kormányát, Ukrajna pedig mindig megbízható partnerre lel Magyarországban” – zárta beszédét a politikus.

Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnöke a hivatal nevében is jó szórakozást kívánt a megjelenteknek a fesztiválhoz.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke beszédét követően Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szólt a fesztiválozókhoz. Örömének adott hangot – utalva a fesztivál megnyitóján aláírásra kerülő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja közötti együttműködési keretmegállapodásra –, hogy ilyen ünnepélyes kereteken belül mélyíthetik el a két megye kapcsolatát. „ Ennek az együttműködésnek mindig igyekszünk az aktuális ügyekhez igazodó tartalmat adni – mondta az elnök, majd hozzáfűzte: – Évről évre egy-egy ilyen megállapodás szabályozza együttműködési programunkat.” A politikus beszédében említést tett még arról, hogy a Tisza Európai Területi Társulás létrehozásával egy olyan társulási formát hoztak létre, amelynek segítségével EU-s forrásokhoz juthat hozzá mind Kárpátalja, mind pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Seszták Oszkár, csatlakozva az előtte szólókhoz, szintén jó szórakozást kívánt a fesztiválozóknak a hétvégéhez, majd felkérte Nagy Csaba tárogatóművészt, hogy kísérje a már említett, a két megye együttműködését megerősítő, háromoldalú szerződés aláírását. A dokumentumot, amelyben a partnerek (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal, Kárpátaljai Megyei Tanács) 2017-es közös beruházások és fejlesztések kapcsán fejezik ki együttműködési szándékukat, Seszták Oszkár, Hennagyij Moszkal és Mihajlo Rivisz látta el kézjegyével.

A keretszerződés aláírása után a résztvevők megtekinthették Beregszász iskoláinak ünnepélyes és rendkívül színes felvonulását. Az iskolák saját jellemzőik és nemzeti kultúrájuk bemutatásával masíroztak végig Beregszász főútján.

A megnyitóünnepségen találkozott az a két, még szeptember 19-én és 20-án elindult, több települést érintett túracsoport is, amely a BeregFeszt Bike Tour keretében biciklivel indultak el Budapestről, illetve Kijevből, hogy Beregszászban találkozva átadják egymásnak nemzeti és kulturális értékeiket jelképező ajándékaikat, ezzel is mélyítve a két ország közötti baráti kapcsolatot. A budapesti túrázókat a népszerű, Kárpátalján is jól ismert extrémsportoló, Hidvégi-Üstös Pál és vidékünk szülötte, a szintén jól ismert, népszerű a sportoló, Takár „Katyó” Károly vezette Kárpátaljára. A biciklitúrának nem csak gesztusértéke volt, ugyanis Hidvégi-Üstös Pál a Control X-Medical és a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával egy 6 millió forint értékű röntgengépet is hozott a beregszászi kórház számára.

A megnyitó keretében Mihajlo Rivisz kitüntette Takár „Katyó” Károlyt elért eredményei, sportnépszerűsítő tevékenysége elismeréseképpen.

A szeptember 23-ai, pénteki napon, Beregszászban koncertprogramok, sportrendezvények várták az érdeklődőket. A délután folyamán fellépett a Kárpátaljáról elszármazott Beregszászi Olga, az esti órákat pedig többek között Fásy Ádám, Sláger Tibor, Kökény Attila koncertje tette színesebbé.

Másnap a BeregFest Jánosiban, a Barna György stadionban folytatódott, amely kellemes és hangulatos környezetet biztosított a fesztivál számára. Az érdeklődőket itt Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Barta István, Jánosi község polgármestere, Mikulin Viktor, Kárpátalja megye kormányzójának helyettese, Kasza Veronika, Jánosi testvértelepülésének, Dombrád városának polgármestere köszöntötte.

Itt került átadásra a Beregszászi járás tiszteletbeli polgára kitüntetés is. Az elismerést azok a személyek kapták, akik munkájukkal nagyban hozzájárultak a járás kulturális, szociális és társadalmi életének fejlesztéséhez, jobbá tételéhez.

Posztumusz kitüntetést ítéltek oda dr. Soós Kálmánnak, a Rákóczi-főiskola egykori alapító tagjának és rektorának a magyar nyelv és kultúra megmaradása érdekében, valamint a kárpátaljai magyar felsőoktatás megteremtésében végzett munkájáért.

Szintén posztumusz díszpolgári címet kapott Orosz Gyula, Beregszász egykori rendőr főparancsnoka.

Itt került megrendezésre még a XXVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében a XXI. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó is.

A délután folyamán a Sodró együttes sátorról sátorra járva, jó zenével hívogatta a fesztiválozókat a Találka étteremben megtartott szüreti bálra.

Mint ahogy Beregszászban, úgy Jánosiban is rendkívül színes programok, kulináris, gasztronómiai élmények és jó italok várták az érdeklődőket. A nagyon fiatalok ugrálhattak a légvárban, részt vehettek különböző gyermekprogramokban, az idősebbek szkanderezhettek, de megtekinthették a focipályán zajló járási labdarúgó kupadöntőt, szurkolhattak a kötöttfogású birkózóverseny fiatal résztvevőinek.

Az este folyamán lemezlovasok zenemixeikkel mérkőztek meg egymással a diszkót kedvelők nagy örömére.

rsz