Maláj utasszállító: a nemzetközi vizsgálat szerint az oroszbarát szakadárok területéről lőtték le a gépet

2016. szeptember 28., 18:53 , 821. szám

A Malaysia Airlines Amsz­terdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének tragédiáját vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport múlt szerdán tette közzé jelentését.

Emlékezetes, hogy 2014. július 17-én a repülőgép pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember meghalt. Az áldozatok többsége (196 fő) holland állampolgár volt.

A nyomozók megállapítása szerint a rakétát az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki – közölte a holland média képviselőivel az egyik áldozat hozzátartozója.

Robby Oehlers, a repülőgépen utazó Daisy nagybátyja elmondta: a nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A nyomozók 100 gyanúsítottat azonosítottak a vizsgálat során – tette hozzá.

Wilbert Paulissen, a holland központi nyomozóiroda vezetője megerősítette, telefonbeszélgetések lehallgatásából gyűjtött információk alapján megállapították, hogy oroszbarát milicisták kérték a mozgatható föld-levegő rakéta telepítését, és jelentették annak megérkezését a lázadók által ellenőrzött kelet-ukrajnai területre. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a rakétát Pervomajszk település mellől indították. Bizonyítható, hogy nem sokkal később, a maláj repülőgép lelövését követően a kilövőállást visszavitték Oroszország területére.

A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű vizsgálóbizottság rendelkezésre, de az még nem tisztázott, hogy a lázadók parancsra hajtották-e végre a támadást vagy önállóan cselekedtek – tette hozzá.

Thomas Aling, a holland rendőrség szóvivője elmondta, hogy a vizsgálatot végző irodák véleménye eltér a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elégségesek-e bűnügyi eljárás megkezdéséhez, amelynek helyéről és időpontjáról később születik döntés.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a maláj gép lezuhanása ügyét vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport jelentése véget vet annak, hogy Oroszország ezentúl is elferdített vagy kitalált információkat terjesszen a tragédiáról, valamint tovább próbálkozzon a nyomozásban részt vevők lejáratásával.

Ivanna Klimpus-Cincadze európai uniós és NATO-integrációs kérdésekkel foglalkozó ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon közzétett reagálásában kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország nemzetközi törvényszék előtt fog felelni a maláj gép tragédiájáért és az Ukrajna elleni fegyveres agresszióért. Értékelése szerint a nemzetközi nyomozócsoport jelentése alátámasztotta, hogy közvetlenül Oroszország okozta a gép katasztrófáját, és ezzel 298 ártatlan ember halálát.

Helytelenek a nemzetközi nyomozócsoport jelentésében foglaltak – szögezte le Eduard Baszurin donyecki szakadár vezető az orosz Ria Novosztyi hírügynökség internetes oldalán közölt nyilatkozatában. Az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság parancsnokhelyettese szerint a jelentés szándékosan zsákutcába viszi a nyomozást. Baszurin szavai szerint a légi baleset után az Egyesült Államok bejelentette: olyan műholdas felvételekkel rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy a Boeing lezuhanását okozó rakétát szakadár ellenőrzésű területről lőtték ki. „Eltelt két év, de ilyen felvételt még senki sem látott” – tette hozzá a szakadár vezető.

A repülőgép-katasztrófában elhunyt utasok hozzátartozói több tucat keresetet nyújtottak be a bíróságokhoz, közülük négyet Ukrajnával szemben – jelentette be Hanna Maljar jogász és kriminológus az 1+1 tévécsatorna Pravo na vladu (A hatalomhoz való jog) című talkshow-jában minap. Információi szerint összesen 33 kereset született, ezen belül 18 Igor Girkinnel, a „DNR” szakadár fegyvereseinek volt vezetőjével szemben. Sok keresetet nyújtottak be a Malaysia Airlines légitársasággal és a Boeing gyártójával szemben is, négy keresetet pedig Ukrajnával szemben.

„Ez a jogi sokféleség arra vall, hogy rendkívül nehéz lesz megállapítani az egyszemélyi felelőst. Ebben a tragédiában van egy közvetlen elkövető – az a személy, aki célzott, aki a parancsokat kiadta –, továbbá vannak közvetett elkövetők is. Sajnos, ezek sorában van Ukrajna is” – közölte Maljar.

A jogász rámutatott, hogy az Ukrajna elleni keresetekben jelentős szerepet játszik Oroszország. Így az első ilyen keresetet egy német állampolgárságú, de orosz nemzetiségű nő nyújtotta be, aki korábban az Oroszországi Föderációból emigrált. Maljar ugyancsak jelezte: az Ukrajna elleni négy kereset tárgyában ügyvédként az az Elmar Himulla lép fel, aki éveken keresztül az orosz kormány tanácsadója volt.

(MTI/unian.ua/szcs)