Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2016. szeptember 28., 09:13 , 820. szám

Szeptember 22-én került sor Ungváron a VII. Összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács negyedik ülésszakának második plenáris ülésére.

Napirend előtt az ülést vezető Mihajlo Rivisz tanácselnök bemutatta a képviselő-testületnek Roman Sztefanisint, a nemzeti rendőrség nemrég kinevezett új Kárpátalja megyei vezetőjét, majd megadta a szót Zinovij Romanovicsnak, az Állami Élelmiszer-egészségügyi Szolgálat kárpátaljai főosztálya vezetőjének, aki az „afrikai sertéspestis” kárpátaljai elterjedésének megakadályozását célzó intézkedésekről tájékoztatott. A témában megszólaló szakemberek szerint a helyzet jelenleg ellenőrzött a megyében, bár nem zárható ki a megbetegedés veszélye.

Volodimir Havriljuk megyei ügyész a bűnözési helyzetről tartott beszámolót. Szavai szerint a Kárpátalja területén elkövetett bűncselekmények száma elmarad az országos mutatótól, ugyanakkor a szándékos emberölések tekintetében növekedés figyelhető meg. A megyei ügyész elmondta azt is, idén már négy esetben jelentették újságírók törvényes tevékenységének akadályozását. A rendfenntartó szervek a tulajdon elleni bűncselekmények számának 4,1 százalékos csökkenéséről számolnak be, ugyanakkor 1,4 százalékkal nőtt a megyében (Ukrajnában 35 százalékkal) a lopások száma – derült ki többek között a beszámolóból.

A képviselők a továbbiakban döntöttek Kárpátalja „idegenforgalmi brandjéről” (márkanevéről), valamint munkacsoportot hoztak létre A Kárpátalja különleges gazdasági övezetről törvény módosításának előkészítésére.

A testület ezután egész sor beszámolót hallgatott meg a regionális ágazati programok végrehajtásáról, illetve fontos gazdasági kérdésekben döntött, és a költségvetést is módosították. Növelték például a peritoneális dialízis végzéséhez szükséges fogyóeszközök beszerzésére elkülönített költségvetési forrást, illetve több pénz jut a fűtési rendszer felújítására is a megyei gyermekkórház klinikai osztályán.

Élénk vitát váltott ki a teremben a nagyszőlősi járási bentonit agyag kitermelésére vonatkozó engedély aukción történő értékesítésének elképzelése. Hennagyij Moszkal megyei kormányzó nem értett egyet a javaslattal, mondván nem zárható ki, hogy „zsákbamacskát vesznek”, s a megyei hatóság szeretné elkerülni, hogy az emberek tiltakozásuk jeléül az utcára vonuljanak. Szerinte ragaszkodni kellene a hatályos eljáráshoz, vagyis kérvényezze a folyamodó az engedély kiadását, amit azután a hatóságok megvizsgálnak. Hosszas vita után a képviselők visszautalták a kérdést az illetékes bizottságok hatáskörébe, s a téma várhatóan a megyei tanács következő ülésén kerül újra terítékre.

(zakarpat-rada.gov.ua/transkarpatia.net/zzz)