Átadták a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat

2016. október 5., 10:02 , 821. szám

Átadták a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének, a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat múlt pénteken Dunaszerdahelyen.

A díjátadót – amelyen a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviseletének több vezetője mellett a díjazott szervezet képviselői és ismert közéleti személyiségek is részt vettek – a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen, a Vermes Villában tartották. A díjjal járó emlékplakettet Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke vette át Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjétől és Dionyz Hocheltől, az EP szlovákiai tájékoztatási irodájának képviselőjétől.

Csáky Pál, aki a Csemadokot a díjra jelölte, az átadón rámutatott: a díjat létrehozása óta most először kapta meg kisebbségi közösséghez tartozó szervezet.

„Amikor a javaslatot nyilvánosságra hoztam, többen kételkedtek, hogy van-e esélye a sikerre egy kisebbségi szervezetnek, és örülök, hogy van” – mondta Csáky Pál. Hozzátette: a díj elismerés és főhajtás az Európai Unió részéről a Csemadoknak mint szervezetnek és minden egyes jelenlegi és több százezer volt tagjának, ugyanakkor elismerése annak is, hogy a szlovákiai társadalom többnemzetiségű. Megjegyezte: az EU észrevette azt, hogy itt nemcsak a többségi szlovák nemzet él, hanem kisebbségek is.

Bárdos Gyula megköszönte a díjat és rendkívül nagy – a Csemadok összes tagjának és alapszervezetének címzett – elismerésnek nevezte azt.

„Az elismerés annak a több mint ötvenezer Csemadok-tagnak szól, akiknek mindennapjaihoz tartozik a magyar kultúra és hagyományaink megélése, valamint az is, hogy lehetőséget adnak azoknak, akik tenni akarnak a felvidéki magyarságért” – fogalmazott Bárdos Gyula. Rámutatott: a díj a Csemadokon keresztül a civil szférának, a civil kurázsinak is szól, ami különböző politikai szekértáborok küzdelme közepette közösségi teret ad az embereknek magyarságuk megélésére.

A 2008-ban alapított Európai polgári díj – a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett – az Európai Unió másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról. Arról, hogy a díjat az idén a Csemadok is megkapja, még júniusban született döntés. A díjhoz tartozó oklevelet Brüsszelben, október 12-én adja át az EP elnöke a Csemadoknak, illetve a többi díjazott személynek és szervezetnek. A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, ismertebb nevén Csemadok, Szlovákia és alighanem Közép-Kelet-Európa legnagyobb társadalmi-kulturális egyesülete. A még 1949-ben alakult szervezet széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat. A szervezet taglétszáma jelenleg több mint ötvenezer főt számol, központja Pozsony

(MTI/Kárpátalja)