Jövőre megkezdődik az átállás a biztosítás alapú egészségügyi ellátásra

2016. október 5., 17:01 , 822. szám

Az egészségügyi rendszer átállása a biztosítási modellre már 2017-ben megkezdődik, és három évet vesz igénybe – közölte az Ukrajinszka Pravda Pavlo Kovtonyukra, az egészségügyi miniszter helyettesére hivatkozva.

Az átalakulás az európai mintára szerveződő háziorvosi ellátás elindításával veszi kezdetét, az ukrajnai egészségügyi rendszer már meglévő alapellátási rendszerének (klinikák, orvosi rendelők, egészségügyi ellátó központok) bázisán.

„Csapatunk célja már 2017-ben hozzálátni a biztosításalapú egészségügyi modell elindításához, s módot találtunk rá, hogy ezt a minimális, és mindenki számára érthető jogszabályi változtatásokkal tegyük meg” – idézi Kovtonyukot az Egészségügyi Minisztérium (MOZ) sajtószolgálata.

A sajtószolgálat közlése szerint a reform eredményeként a polgárok szabadon választhatják meg háziorvosukat és a gyermekorvost a gyermekeik számára, s azokkal közvetlen megállapodást köthetnek a szolgáltatások pontosan rögzített köréről, amelyeket az állam garantál és finanszíroz. Amennyiben a család nem elégedett a háziorvossal, másikra cserélheti. A háziorvosok feladata lesz kiállítani az igazolásokat az óvodák, iskolák, uszodák számára. Megszüntetik a lakóhelyhez kötést.

„A háziorvos meghatározó funkciója páciensei egészségének megőrzése. Minden egyéb tevékenység minimalizálva lesz. Amennyiben a háziorvos úgy határoz, hogy magánpraxisba kezd, a díjazás közvetlenül, közvetítők nélkül jut el a számlájára. Ez lehetővé teszi egy egyszerű, átlátható és mindenki számára érthető rendszer kialakítását” – jelezte Kovtonyuk.

Szavai szerint a költségvetési pénzek folyósításának technikai lebonyolítója egy átlátható biztosítási ügynökség lesz, amely elvégzi a dokumentációs munkát az orvosokkal. Új adók vagy biztosítási díjak bevezetését nem tervezik a tárcánál.

Ugyancsak 2017-től venné kezdetét a kórházi rendszer reformjának előkészítése, az egészségügyi intézmények autonómiájának bővítése, „globális” költségvetésre és eredményalapú finanszírozásra való átállításuk, a finanszírozáshoz és beruházásokhoz való hozzáférésük egyszerűsítése.

Emellett a MOZ azt ígéri, hogy a reform keretében felgyorsítják az orvosi praxisok licenzálását, valamint egyszerűsítik, és harmonizálják az európai joggyakorlattal az orvosi praxisok elindításának higiéniai szabályait és normáit. A minisztériumnak már 2017-ben szándékában áll megszüntetni az alapellátásban dolgozó orvosok esetében a papíralapú beszámolási kötelezettséget – írja az Ukrajinszka Pravda.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)