Kárpát-medencei Labdarúgótorna az összetartozás jegyében

2016. október 5., 08:25 , 821. szám

Október 1-jén és 2-án a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében Kárpát-medencei Labdarúgótornára került sor Jánosiban. Az esemény a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását szimbolizálta. Ugyanis a tornára a kárpátaljaiakon kívül az anyaországból, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek csapatok. A nívós eseménynek egyik feltétele volt, hogy 35 évnél fiatalabb játékosok nem vehettek részt rajta, így a tornán tulajdonképpen öregfiúk játszottak.

A sportesemény már a délelőtti órákban megkezdődött. Az első meccseket követően, miután sikeresen megismerkedtek egymással a csapatok, hivatalosan is megnyitották a tornát.

Az ünnepi köszöntéseket Barta István, Jánosi polgármestere kezdte, aki örömét fejezte ki, hogy a község adhat helyet ennek a rangos eseménynek.

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, a rendezvény védnöke elmondta, hogy örömmel tapasztalja, hogy Beregszászban és környékén milyen sokszínű, gazdag és változatos programok érik egymást. Reményét fejezte ki, hogy a csapatok sportszerű mérkőzéseket fognak vívni a barátság és az összetartozás jegyében.

Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese az intézmény rektorának az üdvözletét tolmácsolta. Egyben arról is beszélt, hogy a jelen helyzetben Európában és a Kárpát-medencében olyan eseményeket élünk meg, amelyek szükségessé teszik a magyar nemzet határok fölötti egyesítését. „Kárpátaljának soha még annyira nem volt szüksége határon túli nemzettársaira, mint most, napjainkban. Ezért örömmel álltunk a rendezvény mellé. A sport kitűnő eszköz a nemzet egyesítéshez” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Szász Jenő, az NSKI elnöke, a torna fővédnöke kiemelte, hogy egyéves adósságot sikerült törleszteniük a torna a megszervezésével. „Ez az alkalom jó arra, hogy megmutassuk, hogy mi, Kárpát-medencei magyarok együvé tartozunk. Szeretnénk megjeleníteni a sport nyelvén is a szolidaritást és az összetartozást” – hangsúlyozta Szász Jenő.

A magvas köszöntőt és biztató gondolatokat követően az anyaországi Sportimádók csapata egy kis ajándékot adott át minden játékosnak, majd folytatódtak a mérkőzések. A szombati nap csúcspontja volt az esti gálameccs, amelyen az ungvári magyar főkonzulátus csapata játszott barátságos mérkőzést az NSKI munkatársainak együttesével. A találkozón 2:1-re az NSKI csapata győzött. Az esti órákban a fáradt focisták a Helikon étteremben pihenhettek meg, ahol az autentikus népzenét játszó Sodró együttes tette színessé a hangulatot muzsikájával.

A tornán Kárpátaljáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dolgozóinak csapata, a Viski Öregfiúk, a Beregvidék, Felvidékről a Leányka, Erdélyből Kovászna és Hargita csapata, az anyaországból pedig a Sportimádók és a Magyarországi Székelyek csapata vett részt.

A vasárnapi elődöntőket és helyosztó mérkőzéseket követően a döntőben a budapesti és hajdúnánási játékosokat felvonultató Sportimádók csapata nyert a hazai Beregvidék ellen.

A labdarúgótorna végén minden csapat átvehette oklevelét, a díjazottak érmeiket és a kupát, emellett a gólkirály, a legjobb kapus és a torna legidősebb játékosa is díjban részesült. Fair-play díjban részesült a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanári karának csapata.

A rendezvény társszervezői a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Aranycsapat Alapítvány voltak.

Váradi Enikő