Donyec-medencei választások: három feltétele van az ukrán félnek

2016. október 6., 15:54

A kelet-ukrajnai válság rendezésén munkálkodó „normandiai négyek”, vagyis Ukrajna, Franciaország, Németország és Oroszország vezetőinek közelgő, talán még októberben sorra kerülő találkozója előtt Petro Porosenko ukrán államfő csapata megjelölt három feltételt, amelyekből nem kívánnak engedni a Donyec-medencei választásokról tartandó tárgyalásokon – jelentette az UNIAN az RBK-Ukrajina információi alapján.

A hírügynökség szerint Ukrajna első feltétele a kormányerők ellenőrzésének helyreállítása a teljes ukrán–orosz határ felett. A kijevi diplomaták ragaszkodnak hozzá, hogy az ukrán csapatoknak előbb el kell érniük az orosz határt, csak ezután szavazhatja meg a Legfelső Tanács az Alkotmány módosítását, ami lehetővé tenné a választások lebonyolítását a Donyec-medencében.

Kijev második feltétele az RBK-Ukrajina szerint a külföldi csapatok távozása az ország területéről. A portál szerint Oroszország és a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok valahogy úgy képzelik, hogy a választások idejére az oroszbarát erőket holmi táborokban és „kaszárnyákban” lehetne elhelyezni, ám nincs válaszuk arra, mi történne a fegyveresekkel a szavazás után.

A választások biztonságának garantálása a harmadik ukrán feltétel. E feltétel teljesítésére Ukrajna három javaslatot is tett: a biztonságot garantálhatná az Európai Unió, az ENSZ vagy akár az EBESZ fegyveres missziója is. A felek egyelőre a harmadik lehetőségre hajlanak, ám ezzel kapcsolatban is sok még a megválaszolatlan kérdés – írja az UNIAN.

(unian.ua/Kárpátalja)