Porosenko Szavcsenkót nevezte ki Mikolajiv megye kormányzójává

2016. október 7., 09:58 , 822. szám

Petro Porosenko ukrán elnök Olekszij Szavcsenkót, az államfő mögött álló nagyobbik kormánypárt, a BPP parlamenti képviselőjét nevezte ki Mikolajiv megye új kormányzójává.

A kinevezésről szóló rendelet az elnök hivatalos weboldalán jelent meg. A közlés értelmében Szavcsenkót 2016. október 6-i hatállyal nevezték ki a tisztségre három hónapos próbaidőre és a jogszabályok által előírt bérezéssel. Egy másik rendeletével az államfő felmentette tisztségéből Vjacseszlav Bonyt, a Mikolajiv Megyei Állami Adminisztráció megbízott vezetőjét.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Porosenko június 29-én kapta meg a miniszteri kabinetnek Vadim Merikov Mikolajiv megyei kormányzó menesztésére vonatkozó előterjesztését. Szeptember 9-én az elnök pályázatot írt ki a kormányzói tisztség betöltésére, amelynek győztese Szavcsenko lett.

Korábban maga az elnök is szorgalmazta Merikovnak, továbbá Vitalij Honcsarovnak, a Mikolajiv megyei nemzeti rendőrség megbízott vezetőjének és Vjacseszlav Krivovjaza Mikolajiv megyei ügyésznek a felmentését. A dél-ukrajnai megye vezetőinek a Mikola Romancsuk kormányzóhelyettes személyéhez fűződő, ez év júniusának első napjaiban kirobbant korrupciós botrány miatt kellett távozniuk.

Az UNIAN hírügynökség közlése szerint megyei hivatalnokok egy csoportját élén Romancsukkal kenőpénz átvétele közben érték tetten az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a katonai ügyészség közös akciója során. A kormányzóhelyettes birtokán tartott házkutatás eredményeként egyebek mellett nagy mennyiségű valuta, aranytömbök, illetve régi ikonok kerültek elő.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)