Velencei Bizottság: nem kellően indokoltak az ukrajnai bíróságok határozatai

2016. október 7., 16:39 , 822. szám

A Velencei Bizottság (Európai bizottság a demokrácia érvényesítésére a jog eszközeivel), az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint az ukrajnai bírósági határozatok nem kellően indokoltak – jelentette ki egy nemzetközi alkotmányjogi konferencián Gianni Buciccio, a testület elnöke, akinek szavait az Ukrajinszka Pravda idézi.

A megállapítás különösen az elsőfokú bíróságokra érvényes – tette hozzá a Velencei Bizottság elnöke.

„Megengedhetetlen ez a hozzáállás. A bírói hatalom lényege a bírósági határozatok indoklása” – hangsúlyozta Buciccio.

Véleménye szerint az ukrajnai bírák rendkívül kevés érvet hoznak fel határozataikban attól tartva, hogy a felsőbb fokú bíróságok megsemmisítik azokat.

A bizottsági elnök mindemellett úgy vélte, hogy a Jevromajdan óta csökkent Ukrajnában a politikai korrupció.

„Úgy tűnik nekünk, hogy a politikai korrupció csökkent a Majdan ideje óta, de a bírósági korrupció változatlanul aktuális” –jelentette ki.

Buciccio a bírósági korrupciót Ukrajna egyik fő problémájának nevezte.

„Sajnos, a korrupció továbbra is a bírósági rendszer destabilizáló tényezője” – állapította meg a Velencei Bizottság elnöke.

Egyúttal üdvözölte, hogy életbe léptek Ukrajnában az Alkotmánynak az igazságügyi rendszert érintő módosításai. Buciccio üdvözölte a felsőfokú szakosított bíróságok megszüntetését, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács létrehozását, a bírák bérének emelését.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Ukrajna Legfelsőbb Bírósága fellebbezést nyújtott be a bírósági reform ellen az Alkotmánybíróságnál. Válaszul a Legfelső Tanácsban kijelentették, hogy a Legfelsőbb Bíróság fellebbezésével jogi nihilizmusról tett tanúbizonyságot, és fel kell oszlatni – írja az Ukrajinszka Pravda.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)