Zajlanak a Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató verseny középdöntői

2016. október 12., 08:56 , 822. szám

A Kárpátaljai Magyar Kul­turális Szövetség (KMKSZ) idén ismét útnak indította a 2015-ben nagy sikert aratott, a komolyzenét a fiatalok körében népszerűsítő Bartók Béla komolyzenei tehetségkutató versenyt. A júniusi meghallgatásokat követően október 11-én Nagyszőlősön, a helyi Bartók Béla Művészeti Iskolában került megrendezésre az első középdöntő, amelyet október 14-én Ungváron követ majd a második.

Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára a középdöntőt megnyitva elmondta, a vetélkedővel két dolgot szeretne elérni az érdekvédelmi szervezet. Elsőként azt, hogy a kárpátaljai fiatalokban felkeltsék az érdeklődést a magyar kultúra alapját képező komolyzene iránt, sőt, megszeressék azt, másodsorban pedig szeretnék, hogy ez a vetélkedő egy „kiugrási” lehetőséggé váljon a vidékünk ifjú zenésztehetségei számára. A komolyzenei megmérettetés másodszori megrendezése a kulturális titkár szerint rendkívül jó döntés volt, amit nagyszerűen bizonyít az idei jelentkezők száma. Míg a múlt évben csupán 99 tehetséges ifjú jelentkezett, addig az idén több mint 200 fiatal zeneművész indult a versenyen. Területi megoszlás szerint: az Ilosvai járásból 1, a Felső-Tisza-vidékről 13, a Nagyszőlősi járásból 45, a Beregszászi járásból 35, a Munkácsi járásból 7, valamint az Ungvári járásból 135 jelentkező volt.

A júniusi meghallgatásokat követően a középdöntőben az első, 5–10 éveseket felölelő korcsoportból 22, a 11–13 év közöttiből 26, a harmadik, 14–19 éves korosztályból pedig 18 gyerek vesz részt.

Az idei vetélkedő a korcsoportok átszervezése miatt sokkal kiegyenlítettebb lett. Ahogy azt már a júniusi meghallgatások kapcsán írtuk, a tavalyi évben a második korcsoportba sorolt jelentkezők száma túl magas volt, ami a másik két korcsoport jelentkezőszámához viszonyítva nehezebbé tette az ebben a kategóriában indult gyermekek dolgát, hiszen nekik több vetélytársuk akadt. A szervezők a korcsoportba soroláskor a jelentkezési határidőt, azaz május 16-át tekintették mérvadónak. Aki tizenhatodika előtt töltötte be 14 életévét, az a harmadik, aki utána, az a második korcsoportba került.

A tavalyi vetélkedőhöz képest idén nem egyszerre zajlik a középdöntősök meghallgatása, hanem a nagy jelentkezési szám miatt két helyen és külön időpontban kerülnek megrendezésre. A következő alkalom dátuma október 14., péntek, helyszíne Ungvár lesz. A kéthelyszínes középdöntő miatt csak a pénteki meghallgatás után értesítik a továbbjutókat.

Mint ahogy azt már legutóbb írtuk, a komolyzenei tehetségkutató vetélkedő zsűritagjai a benevezett gyerekek régióit is képviselik: a Felső-Tisza-vidéket Ruszanyuk Ágnes, az Ungvári járást a zsűri elnöke, Roják Klára, a Nagyszőlősi járást Fedorkó Márta, a Beregszászi járást Holozsi Imre, a Munkácsi járást Pohareczki Eduárd képviseli.

 Roják Klára lapunk kérdésére válaszolva elmondta, idén a versenyzők sokkal színvonalasabb előadásokat hoztak, mint tavaly. Véleménye szerint a múltévi alkalommal csak „megízlelték” a vetélkedőt, idén pedig már felkészültebben vágtak neki a megmérettetésnek.

Holozsi Imre véleménye szerint jó döntés volt, hogy a verseny szervezői változtattak a korcsoportokon, elmondása szerint ez a lépés sokkal kiegyensúlyozottabbá tette a tehetségkutatót.

Szaniszló Róbert