Független jelöltként indul Háromszéken Toró T. Tibor, az EMNP alelnöke

2016. október 19., 09:14 , 823. szám

Független képviselőjelöltként kívánja megméretni magát a székelyföldi Kovászna megyében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke a decemberi romániai parlamenti választáson.

A hírt Balázs Attila, az EMNP megyei elnöke jelentette be egy múlt csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Amint elmondta, a megyében évek óta 40 százalék körüli a részvételi arány a választásokon. „Még mindig van 58-59 százaléknyi szavazó, akiket meg lehet szólítani” – idézte Balázs Attila érvelését a Maszol.ro portál.

A sajtótájékoztatón részt vevő Toró T. Tibor emlékeztetett rá, hogy az EMNP országos választmánya arról döntött, a néppárt nem indul a decemberi parlamenti választásokon, és a megyei szervezetekre bízták egyes független jelöltek esetleges támogatását. Toró kijelentette: ugyan jogilag független jelöltként indul, de a néppárt alapító elnökeként, jelenlegi alelnökeként nehéz lenne elhitetni a választókkal, hogy nincsen köze a párthoz, ezért esetében a független jelzőt „idézőjelbe teszik”.

A politikus szerint a választási törvény alapján a független jelöltnek annyi szavazatot kell összegyűjtenie, amennyi egy mandátum megszerzéséhez elegendő. Kovászna megyében 4 képviselői mandátum van, így számításaik szerint minden harmadik magyar szavazatot – a részvétel függvényében 15-20 ezer voksot – kell megszereznie.

„Ez nem kevés, de nem is elérhetetlen számunkra” – idézte a politikust a Maszol.ro. Az EMNP alelnöke négy éve is Kovászna megyében indult, akkor az EMNP jelöltjeként 7367 voksot kapott, ami a szavazatok 19,57 százalékát tette ki.

Toró T. Tibor bejelentette, hogy csütörtökön elkezdték az indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtését. Megjegyezte, hogy kinyújtja kezét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két meghatározó helyi személyisége, Tamás Sándor és Antal Árpád felé. Hozzátette, a politika ugyan elsodorta őket egymás mellől, de emberi kapcsolataikban van annyi tartalék, hogy megegyezzenek: a kampány során nem bántják egymást.

(MTI/Kárpátalja)