Újabb magyar állami kitüntetések kerültek a Vajdaságba

2016. október 19., 09:16 , 823. szám

Rangos állami kitüntetést vehetett át újabb négy meghatározó vajdasági magyar személyiség.

A kitüntetéseket Magyarország szabadkai főkonzulja, dr. Babity János adta át múlt csütörtökön a Szabadkai Magyar Főkonzulátus dísztermében.

„A kitüntetettek száma is mutatja a vajdasági magyarság eredményeinek és helytállásának elismerését” – mutatott rá köszöntőjében a szabadkai főkonzul hozzátéve, hogy a belgrádi magyar nagykövetség felterjesztésében is érkezett idén rangos kitüntetés Budapestről, így még több jeles kitüntetettel gazdagodott a vajdasági magyarság.

Emlékezetes alakításokat magába foglaló, elsőrangú művészi pályája, illetve a vajdasági magyar intézményes és amatőr színházi élet fejlesztését szolgáló odaadó munkája elismeréseként Faragó Árpád színművész, nyugalmazott színházigazgató, színházi szakíró a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Ladóczki Gábor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nyugalmazott testnevelő tanára, edző, vízilabdázó, jégkorongozó, a Jégkorong Játékvezetők Egyesületének volt elnöke a vajdasági sportélet felvirágoztatása, a tehetséges fiatalok felkarolása és gondozása terén példamutató pedagógusi pálya elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

A vajdasági magyar oktatás és kultúra területén végzett publikációs tevékenysége, valamint önzetlen közösségi munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Mihályi Katalin, a Magyar Szó újságírója, a művelődési rovat szerkesztője, a Magyarságkutató Tudományos Társaság alapító tagja.

Dr. Mészáros Zoltán történész, kutató, a Szabadkai Történelmi Levéltár főlevéltárosa, az Új Magyar Képes Újság horvátországi magyar hetilap és a Hét Nap hetilap külső munkatársa, a Vajdaságban élő magyarság II. világháború utáni történelmének kutatása terén végzett jelentős munkájával, valamint társadalmi és publikációs tevékenységével érdemelte ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

(Basity Gréta, vajma.info/Kárpátalja)