Megfellebbezhető-e a munkahelyi megrovás?

2016. október 26., 08:01 , 824. szám

„Hivatalos megrovásban részesítettek, mivel a vállalatvezető utasítása ellenére nem jelentem meg a munkahelyemen a szabadnapomon. Fellebbezhetek a döntés ellen? Köteles vagyok aláírni a megrovásra vonatkozó vállalati rendelkezést?

A Munkatörvénykönyv (Mtk.) 150. cikkelye lehetőséget ad arra, hogy a dolgozó fellebbezzen a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen. Fellebbezni a munkaügyi döntőbizottságnál, vagy a helyileg illetékes járási-városi bíróságon lehet az Mtk. 225. és 233. cikkelye alapján. A fellebbezésre három hónap áll a munkavállaló rendelkezésére, amit attól a naptól számítanak, amelyen az illető tudomást szerzett – vagy tudomást kellett szereznie – jogai sérüléséről. Ez rendszerint az a nap, amelyen ismertetik a dolgozóval a megrovásáról szóló vállalati rendelkezést, függetlenül attól, hogy a dokumentumot milyen dátummal adták ki. Ilyenkor a munkavállaló az aláírásával igazolja, hogy tudomására jutott a megrovás ténye. Ha mindez tanúk jelenlétében történik, a továbbiak szempontjából nem döntő jelentőségű, hogy a munkavállaló aláírja-e a dokumentumot vagy sem.

Egyébként a megrovásnak utóbb csak abban az esetben lehetnek jogi következményei a munkavállalóra nézve, ha azt írásba foglalták (például vállalati utasítást, rendelkezést adtak ki erről), a fegyelmi büntetést a szabályok betartásával rótták ki (például lehetővé tették a fegyelmi vétséget elkövető számára, hogy írásban szolgáljon magyarázattal tettére, viselkedésére stb.), s a munkavállaló nem fellebbezte meg a rá kirótt büntetést a törvények által megállapított határidőig (azaz három hónapon belül).

Jó tudni, hogy az Mtk. 151. cikkelye értelmében, ha a megrovásról kiadott rendelet aláírásától számított egy éven belül a munkavállaló nem követett el újabb fegyelmi vétséget, a megrovást törölni kell, vagyis úgy kell tekinteni, mintha a dolgozó nem kapott volna büntetést.

Amennyiben a munkavállaló nem követ el újabb fegyelemsértést, munkáját szorgalmasan, kötelességtudóan végzi, a fegyelmit az egy év lejárta előtt is törölhetik.

Egyes jogszabályok és szabályzatok ettől eltérően is ren­del­kezhetnek a fegyelmi büntetések elleni fellebbezésről és azok törléséről.

hk