Mi zörög a szomszédban?

Évadnyitó folkkocsma Beregszászban

2016. október 28., 12:10 , 825. szám

A Sodró együttes és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében idén második évadát nyitotta meg a beregszászi folkkocsma október 26-án. A rendezvényt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában tartották meg, amelyet valóságos folkudvarrá varázsoltak. A hangulatos helyszínen bor- és pálinkakóstolóval, valamint zsíros kenyérrel várták az érdeklődőket. Az eseményre több mint százan látogattak el, a városon kívül a környező falvakból is érkeztek érdeklődők.

A szervezők az évadot tematikus nappal kezdték. Váradi Enikő, a Sodró együttes vezetője, a rendezvény szervezője és ötletgazdája Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a koncerttel céljuk a kultúrák közötti békés együttélésnek a bemutatása a zene nyelvén. Ezért szeretnék bemutatni, hogy az itt megélt közös évek során mi az, ami a kultúrában, ezen belül a népzenében is összeköti és nem elválasztja a két nemzet tagjait: „Ma már olyan világot élünk, ahol a saját hagyományainkat is alig ismerjük, hát még a szomszédainkét. Szeretnénk felhívni a figyelmet a mellettünk élő népekre is, s azt gondolom, hogy a kultúra s ezen belül a zene az a nyelv, amellyel ezt a legegyszerűbben ki lehet fejezni.”

Molnár László, a KMKSZ kul­tu­rális titkára elmondta, hogy már az első alkalommal örömmel álltak a megkeresés mellé, hogy társtámogatóként segítsék a mozgalmat. Kiemelte, hogy a táncházaknak közösségformáló erejük van, ezért fontosak a kárpátaljai magyarságra nézve.

A köszöntéseket követően a Técsői járásból érkezett Kárpátaljai Ruszinok zenekar ismertette meg a ruszin muzsika szépségeit a hallgatósággal. Őket a házigazda Sodró együttes magyar népzenei és néptáncprodukciói követték. A koncert végén a két zenekar együtt mutatta be, hogy mi az, ami összeköt a zene nyelvén. A két együttes közös produkciójában olyan hasonló dallamvilágú énekek hangzottak el, melyeket aztán mindkét nyelven énekszóval is interpretáltak.

A koncerten keresztül a művészek a zene nyelvén hozták közelebb mindenkihez az üzenetet, hogy bár a két kultúra egyedi, gazdag és sokszínű népi örökséggel rendelkezik, a több évszázados együttélés során mégis kialakult egyfajta kapcsolat, amely segítette a két nép békés együttélését.

A folkudvarban Huszár Péter háziborász különleges bor- és pálinkakóstolóval várta az érdeklődőket. A Pro Cultura Sub­car­pat­hi­ca jóvoltából a zsíros kenyér és hagyma sem maradt ki az estből. A koncertet vidám hangulatú, éjszakába nyúló táncház követte, ahol mindenki kedvére gyakorolhatta a különböző magyar tájegységek tánclépéseit.

A rendezvény társtámogatója a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A szervezők novemberben is minden érdeklődőt szeretettel várnak. Annyit elárultak, hogy színes, változatos folkprogrammal készülnek az idei évadban.

SZ