Hackertrükk vagy orosz aknamunka?

2016. november 2., 09:16 , 825. szám

Egy magát Cy­berJun­tá­nak nevező ukrán hackercsoport azt állítja, hogy sikerült feltörnie Vla­gyisz­lav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának email-fiókját, s a megszerzett levelek szerintük bizonyítják az orosz politikus részvételét Ukrajna destabilizálására, kárpátaljai szakadár törekvések felerősítésére irányuló akciók kitervelésében.

Olekszandr Tkacsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének hivatalvezetője a 112 ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a hackerek által nyilvánosságra hozott anyagok zöme hitelesnek tűnik, mert a bennük lévő információk szinte szóról szóra egyeznek az SZBU által korábban megszerzett iratokban foglaltakkal.

Tkacsuk hozzáfűzte, hogy az SZBU jelenleg csak azokat az anyagokat ismeri, amelyeket a hackerek nyilvánosságra hoztak. A szolgálat szakértői vizsgálat alá veszik a publikált dokumentumokat, és próbálják felvenni a kapcsolatot közvetlenül a csoporttal is további információkért.

A Kreml természetesen tagadta a fiókfeltörés tényét és a dokumentumok eredetiségét. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője kijelentette, az anyagok nyilvánosságra hozóinak ugyancsak meg kellett izzadniuk az összeállításukkal, ugyanis szerinte Szurkov egyáltalán nem használja az e-mailt.

Kétségtelen, hogy a Szur­kov­nak tulajdonított dokumentumok a kárpátaljai és az ukrajnai helyzetet jól ismerőkben több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak, ezért hitelességük legalábbis megkérdőjelezhető. Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó hivatalos weboldalán például egyenesen azt írta, hogy vagy az orosz titkosszolgálatok nincsenek tisztában a kárpátaljai helyzettel, vagy a nyilvánosságra hozott levelek hamisítványok. Mint rámutat, a dokumentumok tele vannak helyesírási hibákkal és tárgyi tévedésekkel, a vázolt tervek mellett elavult végrehajtási dátumok szerepelnek.

Moszkal úgy véli, hogy a dokumentumokban túlértékelik a ruszinok lehetőségeit. Mint írja, nem kétséges, hogy az orosz titkosszolgálatok felhasználják a ruszinok egy részét, de nem képesek destabilizálni a kárpátaljai helyzetet. Szerinte erre több lehetőségük van a helyi kiskirályoknak, akik szintén a ruszinokat igyekeznek kihasználni politikai céljaik érdekében.

Ugyanakkor a kettosmerce.blog.hu szerint a hackerek nem tűnnek kezdőknek: feltették a netre Szurkov és felesége útleveleit, hogy bizonyítsák, tényleg sikerült ellopniuk egy gigabájtnyi adatot a „nagy machinátortól”.

A hackercsoport állítása szerint Ukrajna destabilizálásának tervéről szólnak Szurkov és egy bizonyos Karpov nevű emberének levelei, amelyeket utóbbi Nyikolaj Pavlov néven írt alá, hogy leplezze kilétét. A terv, amely „Hajtókar” fedőnéven szerepelt a levezésükben, állítólag 2016 novembere és 2017 márciusa közt végrehajtandó akciókat tartalmaz.

Magyar szempontból a Kárpátaljával foglalkozó dokumentumok az igazán érdekesek, melyek mindegyike 2014-ben íródott a kettosmerce.blog.hu szerint – a legkorábbi július vége előtt, a legkésőbbi augusztus közepe táján, „éppen az orosz reguláris erők első nagy ukrajnai betörése után”.

Az első dokumentum tárgya a Kárpátaljai Ruszin Köztársaság kihirdetése és a hatalomátvétel Kárpátalján. A második dokumentum a 2014. július 25. és október 10. közötti időszakra vonatkozó terveket tartalmaz. A propaganda szempontjából számba vehető médiumok között említi a terv a Duna TV-t a Russia Today-t, a Rosszija 24-et és az azóta megszűnt Népszabadságot.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártot a beindítandó Ruszin Mozgalom stratégiai szövetségeseként látja a terv, és különösen számít Gajdos István és Mihajlo Lanyo kárpátaljai Rada-képviselőkre a föderalizáció propagálásánál – írja a kettosmerce.blog.hu.

A harmadik dokumentum Kárpátalja föderális státuszának biztosításáról szól, amelynek október 15–25. között kellett volna végbemennie. Itt a terv azzal számolt, hogy magyar, román és egyéb társadalmi szervezetek szolgáltatják majd a legitimitást.

Ellentétben a valószínűleg korábbi, ruszinközpontú második dokumentummal, a harmadik már jelentős szerepet szán Magyarországnak és a magyaroknak is a terv végrehajtásában. Az Ideiglenes Kormány megalakulását magyar „politikai és társadalmi körök,” és különösen a Jobbik vezetősége volt hivatott üdvözölni.

A terv szerint érdemes lett volna kidolgozni Magyarország bevonásának kérdését Kárpátalja és az Ideiglenes Kormány védelmének ellátásába oly módon, hogy magyar fegyveres erőket küldjenek a régióba békefenntartóként, amíg a helyzet stabilizálódik. E célból felhasználhatók lettek volna média-provokációs technológiák („A hatalomátvétel során elkerülhetetlen áldozatok jelentős része a magyar közösség képviselőjeként lett volna beállítva, akik a banderista, jobboldali erők és a Kijev-párti titkosszolgálatok kezei által estek el” – idézi a kettosmerce.blog.hu az ominózus dokumentumot).

Ugyancsak érdekes a Munkaterv Magyarország felhasználásáról az Ukrajnával kapcsolatos feladatok megoldásában című dokumentum, mely a magyar politikum szerepét taglalja a megszállás legitimálásában.

Tekintve, hogy az idézett dokumentumok enyhén szólva sem tekinthetők „frisseknek”, hitelességüktől függetlenül érdemes feltenni a kérdést, hogy miért éppen most kerültek napvilágra, kinek áll érdekében olyan híradásokkal borzolni az ukrajnai kedélyeket, amelyek szakadár törekvésekkel hozzák összefüggésbe a kárpátaljai magyarságot, amikor kisebbségünknek amúgy is szinte napi szinten kell elhárítania a szeparatizmus vádját, amely a nacionalista erők részéről éri.

(MTI/pravda.com.ua/moskal.in.ua/cyberhunta.com/ kettosmerce.blog.hu/ntk)