Megújul az asztélyi határátkelő

2016. november 2., 09:10 , 825. szám

Közel 68,5 millió hrivnyából, döntően európai uniós forrásból újul meg az Asztély és Beregsurány közötti közúti határátkelőhely ukrán oldala (Luzsanka) az ukrán–magyar határon – jelentette a Zakarpattya Online.

A portál hétfői cikke szerint az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) Kárpátaljai Vámhivatala által meghirdetett tender alapján október 20-án a Lvivszkij Bugyiveljnij Holding Részvénytársaságot bízták meg a határátkelőhely rekonstrukciójával.

A Nasi Hrosi és az Állami Beszerzési Közlöny tájékoztatása alapján a Zakarpattya Online azt írja, hogy a 68,46 millió hrivnyás beruházást döntően európai uniós hozzájárulásból finanszírozzák. A teljes összegből 7,8 millió hrivnya (11,4%) származik ukrán költségvetési forrásból, míg 60,66 millió hrivnyát (86,6%) az EU folyósít a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között projekt megvalósítására.

A rekonstrukció keretében az építési munkálatokon túl egyebek mellett modern számítógépes és video-megfigyelőrendszereket alakítanak ki. Ezenkívül állásokat építenek a teher- és személygépkocsik tüzetes átvizsgálásához, határ- és vámellenőrzési modulokat hoznak létre. Épülnek továbbá mosdók, a szolgálati kutyák ketreceket kapnak, autonóm víztisztító berendezés és vízszivattyú-állomás létesül artézi kúttal, újraburkolják az utakat, s még területrendezésre is futja a pénzből.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)