Sajtó: Ukrajna oroszországi gyártóktól vásárol termékeket a védelmi ipar számára

2016. november 3., 09:55

Az állami Ukrinmas vállalat brit közvetítőkön keresztül vásárolja orosz gyártók termékeit – derül ki a slidstvo.info riportjából, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A riportot készítő újságírók információi szerint az Ukrinmas, amely az Ukroboronprom konszern része, orosz gyártmányú, harci technikához való lánctalpakat vásárolt, valamint motorokat BTR 70-es páncélozott csapatszállító járművekhez. A szállító a Rion Assets Company LTD brit cég volt.

„Sokatmondó, hogy a Rion Assets Company LTD Lettországban nyitott számlát. Elterjedt gyakorlat, hogy a különböző ügyletekkel, pénzmosással kapcsolatba hozható cégek lett bankok szolgáltatásait veszik igénybe” – mutat rá a riport.

A Rion Assets Limited LTD mögött álló tényleges személyekre az újságírók Kijevben bukkantak rá. Az Ukrinmassal folytatott tárgyalásokon a brit céget egy fővárosi lakos képviselte.

„Az Ukrinmasnak nem merültek fel kérdései a brit cég képviselőjének megbízásával kapcsolatban, amint azzal összefüggésben sem, hogy egy olyan, a ködös Albionból való nemzetközi cégnek, amely az Energoatommal is tárgyalásokat folytat, egy kijevi lakást adtak meg a hivatalos levelezési címéül” – derül ki a riportból.

A brit cég hivatalos megbízottjának Roman Kornyijenko kijevi lakos bizonyult. A Rion Assets Limited LTD kijevi címe Darnickij bulvar 3A. Ezen a címen van bejegyezve a Szplav-Ukrajina Részvénytársaság, amelynek igazgatója Olekszandr Kornyijenko (vélhetően Roman Kornyijenko testvére), a cég egyszemélyi tulajdonosa pedig az oroszországi Szplav Zrt. Novgorodból.

Ez a vállalat az orosz Alfa-Group része, s atomerőművekhez való berendezéseket gyárt a posztszovjet térség számos országa számára.

Mielőtt az Ukrinmasnak szállított volna, a Rion Assets Limited LTD az Energoatom tenderein vett részt.

Az újságírók birtokába került dokumentumok értelmében az ukrán cég 121 200 dollárt költött 20 lánctalp vásárlására, avagy 6060 dollárt adott darabjáért. Húsz BTR motor beszerzésére 160 ezer dollárt költöttek, avagy nyolcezer dollárért vettek egyet.

„Ugyanakkor ezek a motorok átlagosan 2000, legfeljebb 3000 dollárba kerülnek, azaz kis híján négyszer kevesebbe, mint amennyiért az Ukrinmas vásárolta a brit közvetítőtől” – derül ki a riportból.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)