Speciális eszközzel gyarapodott a beregszászi kórház

2016. november 9., 09:23 , 826. szám

November 7-én a beregszászi kórház szülészete egy olyan speciális eszközzel gyarapodott, amelynek a segítségével kiszűrhetők az újszülött kisbabák hallásszervi problémái. Az eszközt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ajándékozta a kórháznak.

Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta: azzal a szándékkal jöttek most már többedszer ide, Kárpátaljára, hogy ismételten segítsenek. Az elmúlt fél évben már több helyi gyermeknek segítettek, valamint több helyi kórháznak is. Akkor a gyerekosztályt látták el cumisüvegekkel, ágyneművel és más ilyen jellegű dolgokkal. Mint arról tájékoztatott, több halláskárosult gyermeket vittek már át Magyarországra, ahol hallásjavító műtéten estek át. Ezek a műtétek jól sikerültek. Viszont az akkori delegáció, élén Edvi Péterrel azt konstatálta, hogy Kárpátalján nincs megfelelő eszköz a csecsemők hallásszervi problémáinak szűrésére. Amennyiben lenne, több esetben meg lehetne akadályozni a későbbi, komoly szövődmények kialakulását.

Ezen viszont most változtattak. Mint fogalmazott, ritkán mondja azt, hogy nagy feladatot vállal, de most azt tették: egész Kárpátalján meg akarják oldani a hallásszűrés problémáját. Hangsúlyozta: Kárpátalján, ahol szülészet van vagy gyermekosztály, ott kapnak egy ilyen készüléket. Mint arról tájékoztatott: egy ilyen szűrő eszközzel 4-5 ezer gyermek vizsgálható meg egy évben. Ami azt jelenti, hogy összesen 40-50 ezer kárpátaljai gyermek szűrése lesz megoldva a készülékek által. A kárpátaljai szűrőkön kívül egy Lembergben kap helyet. A helyszínt Edvi Péter azzal magyarázta, hogy a gyermekmentő szolgálatnak van egy erős német kötődése, így esett a választás erre a városra.

Dr. Edvi Péter hangsúlyozta: a hétfői naptól már nem mondhatja el senki Kárpátalján, hogy nem tudták megállapítani újszülött gyermeke életének negyedik, ötödik napján, hogy halláskárosult-e vagy sem.

Mint arról tájékoztatott, a világ újszülött gyermekeinek 5 ezreléke halláskárosult. Az ilyen újszülöttek 98 százalékán implantátummal vagy egyszerű fejlesztő eljárással lehet segíteni. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer gyerekből maximum egyet nem lehet meggyógyítani, akiket pedig igen, azok a társadalom teljes értékű tagjaiként nőnek majd fel, s nem lesznek süketnémák.

A készülék egy igen fejlett, új technológiát használó szűrő. Mint megtudtuk, néhány hónappal ezelőtt még a gyárban volt. A doktor rámutatott, a készüléknek van egy hatalmas előnye. Mégpedig az, hogy nem használ elektródákat, amelyek általában irritálják a csecsemőket. Az egész világon két olyan készülék van, amely érintés nélkül diagnosztizálja a kisbabát minden nyugtató szer használata nélkül.

Dr. Edvi Péter az átadás előtt elmondta, a forgalmazó céggel rendkívül komoly szerződést kötöttek. A cég képviselői eljönnek majd Kárpátaljára, betanítanak szükséges számú szakembert a használatára, mindemellett ötéves garanciát vállalnak a készülék működésére. Amennyiben ez alatt az idő alatt elromlik, lecserélik azt.

Dr. Orosz Ildikó megyei képviselő a Kárpátaljai Megyei Tanács nevében köszönte meg a Gyermekmentő Szolgálatnak és elnökének a nagyon értékes adományt. A képviselő asszony elmondta, a szerkezet igen nagy előrelépés abban, hogy Kárpátalján egyre kevesebb olyan gyermek nőjön fel, aki később nem tud beilleszkedni a társadalomba.

A készüléket a beregszászi kórház gyermekosztályának főorvosa vette át. A gyermekmentő szolgálat elnöke elmondta, hogy bár a készülék drága, de ha csak egy gyereknek a hallásszervi problémáját kiszűri és azon segíteni lehet, már megérte.

Edvi Péter lapunk kérdésére válaszolva elmondta: egy készülék 12 ezer euróba kerül. Kárpátaljára 10 érkezik majd legkésőbb csütörtökig, ami lefedi az összes itt található szülészetet. Mint azt tőle megtudtuk, a gyártó 7-8 év szavatosságot ad a szűrőeszközre, de csak öt évre adtak rá garanciát. Az eszköz az évi 5 ezer szűrővizsgálat után nem használódik el, tehát továbbra is működőképes marad.

Mint Edvi Pétertől megtudtuk, a szerkezet a fülön keresztül csatlakozik a csecsemő agyhullámaihoz, és egy nagyon bonyolult matematikai egyenlet segítségével számolja ki, hogy gyermek hallása rendben van-e, vagy sem.

rsz