Hrojszman figyelmeztette a gyógyszergyártókat

2016. november 10., 19:08

A kormány keményen fog reagálni a mesterséges gyógyszerhiány kialakítására irányuló kísérletekre a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a bronchiális asztma elleni készítmények esetében, melyekre január 1-jétől referencialapú árképzési rendszert vezetnek be – jelentette ki a kormány szerdai ülésén Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Szeretném még egyszer félreérthetetlenül megszólítani és figyelmeztetni a gyógyszeripar képviselőit, a gyógyszerpiac közvetítőit: ha eszükbe jutna, hogy nem hajtják végre a kormány határozatát, ha az jár a fejükben, hogy továbbra is kétszer drágábbak maradhatnak a gyógyszerek, ahogyan ez korábban volt, figyelmeztetek, hogy a kormány, az Állami Gyógyszerszolgálat, minden más szolgálat nagyon keményen fog reagálni az ilyen eljárásra a gyógyszerágazat képviselői részéről” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hrojszman megjegyezte, hogy a kormány által három gyógyszercsoport esetében bevezetendő referencialapú árképzés és az árvisszatérítés lehetővé teszi, hogy felére csökkentsék a gyógyszerek árát a szóban forgó megbetegedések esetében.

A miniszterelnök emlékeztetett, kormánya mindjárt hivatalba lépését követően bejelentette, hogy szándékában áll rendet teremteni a gyógyszerpiacon, s elkeseredett ellenállásba ütközött, amely máig tart. Meggyőződésének adott hangot, hogy a referenciaalapú árképzés bevezetése miatt a három jelzett betegségcsoport esetében a gyógyszeripar egyes képviselői mesterségesen akadályozni fogják a gyógyszerekhez való hozzáférést a piacon.

„Találunk megoldást, támogatni fogjuk a rászorulókat. De még egyszer hangsúlyozom: ha valaki eljátssza a gyógyszerhiányt az ukrán társadalommal, nem veszek üldözőbe mindenkit: megtalálom a legnagyobbat, és elérem, hogy megérezze, nem szabad tiszteletlennek lenni az ukrán polgárokkal szemben. Ehhez nagyon sok különféle eszköz áll a rendelkezésünkre” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hrojszman felszólította a gyógyszerpiac minden tisztességes szereplőjét, hogy készüljenek fel a referenciaalapú árképzés életbe lépésére január 1-jétől, csökkentsék a gyógyszerek árait, és biztosítsák az elérhetőségüket az országos üzletláncokban.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)