32 millió forintos humanitárius segély Ukrajnának

2016. november 16., 09:16 , 827. szám

Közel 32 millió forintos segélyszállítmány lépte át a határt november 9-én Csapnál. Az 5 kamion 56 tonnányi élelmiszert, ruhaneműt és gyógyászati segédeszközöket szállít Kárpátaljára, valamint a hágókon túlra.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: ha egy ország, egy nemzet nehéz helyzetbe kerül, az a legtermészetesebb, hogy a szomszédaik segítenek nekik. Szerinte a magyar–ukrán kapcsolatok egyre jobbak. Ezt alátámasztja a közelgő ukrán miniszterelnök Budapestre utazása is, amely mindkét nemzet történetében fontos momentum – mondta el Soltész. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország erejéhez mérten igyekszik segíteni Ukrajnának. Így nyáron 700 ukrán gyermeket táboroztattak Magyarországon. A következő segélyprogram pedig Kárpátalján egy oltási csomag lesz. „Az egészség nagyon fontos, ezért ebben nem válogatunk, hogy kik lesznek jogosultak a vakcinákra. A helyi szervek fogják eldönteni, hogy kik kapnak oltást.” A mostani segítség már a folytatása a tavalyi kamionos szállítmánynak. „Olyan egészségügyi eszközöket tartalmaz a segély, amelyekre szükség van, többek között elektromos ágyakat és gyógyászati eszközöket. A szállítmányok másik része tartós élelmiszer és ruhanemű, valamint iskolai és konyhai felszerelés.”

Soltész Miklós kiemelte, hogy talán szimbolikus az is, hogy a szállítmány súlya 56 tonna, hiszen köztudott, hogy Magyarország idén méltatta az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. „Így jelképesen szabadságot is hoztunk a több mint 30 millió forint értékű segéllyel. S külön adományaként 56 nagy kenyeret a lipóti pékségből.”

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke megköszönte a komoly segítséget, amit a magyar kormány Kárpátaljának nyújt.  „Jó érzés az, hogy itt nemcsak egy egyszeri segítségnyújtásról van szó, hanem folyamatosan érezzük a szomszédok támogatását. Köszönhetően a magyar kormánynak és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, megyénk olyan egyedi gazdasági eszközt kapott, amelynek segítségével hamarosan előrelépést tapasztalhatunk a gazdaságban, a kultúrában, az oktatásban, az egészségügyben” – mondta el tanács elnöke. Ez a gazdasági eszköz a Tisza Európai Területi Társulás, amely Kárpátalja, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kisvárda részvételével alakult meg. Azért is mondható egyedinek ez a szervezet, mert egy Európai Unión kívüli tagállam, Ukrajna is a tagja lehet.

Barta József, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke elmondta, hogy az Ukrajna keleti régiójában zajló harcok, a gazdasági válság, a hrivnya devalvációja, az energiahordozók árának emelkedése a lakosság, illetve a szervezetek elszegényedéséhez vezet, ami sajnos, nehéz léthelyzetbe sodorja az itt élőket. Az alelnök örömét fejezte ki, hogy ebben a nehéz helyzetben Magyarország jó szomszéd. Magánemberek, karitatív és civil szervezetek azért fogtak össze, hogy az itthon maradt értelmiség anyagi támogatásban részesüljön, hogy a szülőföldön maradva Ukrajnában építhessék Európát. A másik segítségre szoruló társadalmi réteg – a szociálisan hátrányos helyzetben élők. Itt helyben megfelelően fogunk intézkedni a segély szétosztásáról – biztosította a jelenlévőket Barta József.

A mostani humanitárius segítség magyar egyházi szervezetek: a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, a Johannita Szeretetszolgálat, a CEDEK Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség adományainak köszönhetően valósult meg.

VE