Fűszernövények termesztése

2016. november 16., 08:48 , 827. szám

A fűszernövényeket övező történetek babonákról, és különleges gyógyító hatásukról mesélnek. Manapság az egzotikus magok, szemek és hüvelyek főzőtudományunk gazdagítására szolgálnak. A fűszer-kereskedelem évszázadokon át fontos szerepet töltött be, mely a hatalomról és a gazdagságról szólt. Számos értékes fűszer Indiából, Kínából és Indonéziából származott.

A konyhakert népszerűsége világszerte elterjedt, nem csupán gazdasági okok miatt, de valójában csakis a házilag termesztett élelmiszerek garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, nem beszélve a saját terméseink látványának öröméről! A modern táplálkozásban és a gasztronómiában is egyre keresettebbek a zamatos fűszernövények. A borsfű, a majoránna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor egyben a kertnek is fűszere. Ezek szerény növények, nem igényelnek se sok helyet, se bonyolult növényvédelmi eljárásokat, és egész évben ellátják a családot friss és szárított fűszerekkel.

A bazsalikom

A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is. Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.

Környezeti igényei. Meleg- és fénykedvelő. Nedves, de jó vízáteresztő talajt, és napos, védett helyet igényel. A bazsalikom termesztésére csak gyorsan melegedő, jó vízgazdálkodású, tápanyaggal jól ellátott, középkötött barna homok, homokos vályog, valamint öntéstalajok alkalmasak.

Termesztése. Vetésváltás. Legjobb előveteményei a kapásnövények. A szerves trágya utóhatását is jól hasznosítja.

Talajművelés. Őszi mélyszántás, majd tavasszal kertszerűen elmunkált aprómorzsás magágy készítése szükséges.

Tápanyagellátás. Nitrogén: 35–40 kg/ha, foszfor: 55–70 kg/ha, kálium: 60–80 kg/ha.

A tavaszi talaj-előkészítéskor 30–40 kg/ha nitrogént, valamint az első vágás után további 40–50 kg/ha nitrogént juttatnak ki.

Vetés ideje: április vége – május eleje. A sortávolság 40–50 cm, a vetés mélysége 0,5–1,0 cm, a vetőmagszükséglet 3–4 kg/ha. A vetést hengerezés követi.

Betakarítás: A föld feletti virágos, leveles hajtás a tenyészidőszakban kétszer vágható. Az első vágásra rendszerint július közepén, a virágok megjelenésekor kerül sor. Későbbi vágással csak gyengébb minőségű, magvakat is tartalmazó drogot lehet nyerni. Másodszor vágni az új hajtások virágzásakor, de még a korai fagyok beállta előtt kell. Kézzel vagy kaszálva rakodó géppel takarítják be. A hajtásokat az első elágazás fölött kb. 6–8 cm magasságban kell levágni.

Növényápolás, növényvédelem, gyomirtás. A kelés utáni növényápolás a mechanikai gyomirtásból (sor- és sorközkapálás) és a tőszám beállításából (ritkítás) áll, ami folyóméterenkénti 6-7 db növényt jelent. Vegyszeres gyomirtásra preemergensen alkalmazhatóak herbicidek, tehát vetés után és kelés előtt használhatók a gyomirtó szerek.

Alapfajták: Kerti bazsalikom, Provanszi bazsalikom, Genovai óriás, Grand Vert (Nagy Zöld) bazsalikom, Szicíliai bazsalikom, Fodros levelű bazsalikom, Törpe bazsalikom, Piroslevelű bazsalikom.

Balog Nóra,
a „Pro agricultura Carpathica”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági
Alapítvány munkatársa