Csupán az ukránok egynegyede szerint romlanak Ukrajna és az USA kapcsolatai Trump győzelmével

2016. november 21., 16:08 , 828. szám

Csupán az ukránok 25 százaléka véli úgy, hogy romlani fog Ukrajna és az Egyesült Államok viszonya Donald Trump elnökválasztási győzelmét követően – derül ki a Rejting szociológiai csoport által végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A kapcsolatok romlását várók az ország központi és déli régióiban vannak a legtöbben. Ugyanakkor a megkérdezettek relatív többsége (42%) arra számít, hogy semmiféle változás nem következik be a két ország viszonyában. Ezzel együtt csupán a válaszadók 7 százaléka vélekedett úgy, hogy a két ország kapcsolatai javulni fognak.

A felmérés értelmében a megkérdezett ukrán állampolgárok 55 százaléka követte nyomon az amerikai elnökválasztást. Nagyobb volt az érdeklődés a választások iránt az ország nyugati részén (67%), s csekélyebb Keleten (48%). Leggyakrabban a felsőfokú végzettséggel és magasabb jövedelemmel rendelkező középkorú és idősebb férfiak követték nyomon a választási küzdelem fejleményeit. A legcsekélyebb érdeklődést az amerikai kampány iránt az Opozicijnij Blok és a Radikális Párt szavazói tanúsították.

A felmérés szerint a megkérdezettek 39 százaléka Hillary Clintonnal szimpatizált, s minden tizedik Tramppal, míg 39 százalékuk a jelöltek egyikét sem támogatta.

Azok körében, akik figyelemmel kísérték a választásokat, 62 százalék Clintonnal szimpatizált, s 15 százalék Trumppal. Clintonnal jellemzően a felsőfokú végzettséggel és magasabb jövedelemmel rendelkező – mindenekelőtt városi – lakosság szimpatizált, elsősorban az ország nyugati és központi régióiban. Ugyanakkor délen és keleten döntően egyik jelölttel sem szimpatizáltak a válaszadók.

Clinton támogatottsága magasabb volt a nők, míg Trumppé a férfiak körében.

Az ukrán pártok választói közül Clintont leggyakrabban a Petro Porosenko „Szolidarnyiszty” Blokkja, a Hromagyanszka Pozicija, a Szvoboda, a Hvilja, a Batykivscsina és a Szamopomics hívei támogatták. Ugyanakkor az Opozicijnij Blok hívei nagyobb számban támogatták Trumpot.

(unian.ua/Kárpátalja)