Honismereti kirándulás

Olvasói levél

2016. november 23., 07:40 , 828. szám

2016. november 12-én a KMKSZ Gyulai Alapszervezete az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával kirándulást szervezett a Szolyvai Emlékparkba, valamint a Vereckei-hágóra. A honismereti kiránduláson a Gyulai Általános Iskola 8–9. osztályos tanulói, pedagógusai, a Gyulai Óvoda dolgozói, a református gyülekezet tagjai, valamint a KMKSZ Gyulai Alapszervezetének tagjai vettek részt.

A 48 fős csoport első útja a Szolyvai Emlékparkba vezetett, ahol Laskoti Zoltán református lelkész ismertette a hely történelmi jelentőségét. Közös imával a málenykij robot áldozataira emlékeztek. Hevesi Mikós, a KMKSZ Gyulai Alapszervezetének elnöke néhány szóban vázolta azokat a nehézségeket, amelyek felmerültek a park létrehozása kapcsán. Hangsúlyozta, hogy az elhurcoltak kárpótlását csak a magyar állam vállalta fel, sem a volt Szovjetunió, sem Ukrajna a mai napig nem rehabilitálta az áldozatokat. A koszorúzás és a Himnusz eléneklése után a Vereckei-hágóhoz vezetett az út.

Ahogy elhagytuk Alsó­vereckét, az esőt fokozatosan a hóesés váltotta fel. A honfoglalási emlékműnél kb. 10 cm-es hóban a Gyulai Általános Iskola igazgatónője, Roszpopa Katalin ismertette a honfoglalási emlékmű sajátos sorsát. A Matl Péter által tervezett emlékmű szimbolizálja a kelet és nyugat közötti kaput, valamint emléket állít a honfoglaló 7 törzsnek. Az emlékmű megkoszorúzása után a csoport az útját a munkácsi vár felé vette. Sajnos a várban található múzeumok már zárva voltak, de maga a vár és udvara megtekinthető volt. A várudvarban egyháztörténelmi beszámoló és a vártörténet meghallgatása után a csoport hazafelé vette útját.

A kirándulásról a csoport élményekben gazdagodva tért haza. Abban a reményben váltunk el, hogy 2017-ben a reformáció 500. évfordulóján a Gyulai Református Gyülekezet tagjai, valamint a KMKSZ Gyulai Alapszervezetének tagjai közös anyaországi kirándulást terveznek.

Köszönjük a kirándulást a támogatóknak és a szervezőknek.

A KMKSZ Gyulai Alapszervezete