Mit kell tudnunk a körtéről?

2016. november 23., 08:00 , 828. szám

Kárpátalján csak elhanyagolható mennyiségben termesztenek körtét, a piacokon legfeljebb kis mennyiségben kapható és szerény a választék, kiszorítják a nagy mennyiségben termesztett különböző alma- és barackfajták. Világviszonylatban az emberek éves szinten átlagosan hat kg-ot fogyasztanak ebből a rendkívül ízletes gyümölcsből, míg almából 26 kg-ot – ebből is látszik, hogy mennyire hiányzik a piacokról.

Miért is érdemes, körtében gondolkodni?

- Vidékünkön viszonylag kevesen termesztenek ebből a gyümölcsből, így nagy a kereslet, csekély a konkurencia.

- Éghajlati adottságaink alkalmasabbak a körte termesztésére, mint az alma- vagy a barackfajták esetében.

- Az új fajták szárazabb termőhelyeken is termeszthetők (nashifajták).

- Sok fajta ellenáll a tűzelhalásnak, körtebolhának (nashifajták).

- A körte jól tárolható, egyes fajtákat március–áprilisig eltarthatunk.

- Bő termést remélhetünk a körtétől, jó beltartalmi értékek (vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz; gyomorbántalmakra javasolt stb.) mellett.

Ha körtetermesztésre vállalkozunk, néhány dolgot szem­ előtt kell tartanunk

- A körte több szaktudást, gondozást igényel, mint bármely gyümölcsfajta.

- A növény a kiegyenlített, mérsékeltebb klímát igényli, ezért a fagyzugos helyeket kerüljük. A nyári érésű körték esetében öntözőrendszerre kevésbé van szükségünk, a téli fajták viszont nem termeszthetők eredményesen öntözőrendszer nélkül.

- A téli erős hidegekre szintén érzékeny a körtefa, ami a kérgen megjelenő, nehezen gyógyuló foltok formájában mutatkozik meg (a hidegtűrés fajtánként változó).

- Az erős szélnek kitett helyeket szintén kerülni kell telepítéskor, mert a szél nagy kárt okozhat a levelekben, melyek megbarnulhatnak, lehullhatnak.

Ami a talajadottságokat illeti, érdemes megjegyezni, hogy a meszes talajok erős kövesedést okoznak a körte gyümölcsében, ami rontja a minőséget. Főként a téli fajták kedvelik a jó vízellátottságot, a tápanyagban gazdag talajokat.

Alanyhasználat

Alanyválasztásnál a nemes körte igényeit mérsékelhetjük, például a meszes talajoknál jobb a vadkörtemagonc, mint a birs.

A legelterjedtebb a vadkörtemagonc, mely jó alkalmazkodó, a legtöbb fajtával kompatibilis, gyors, erőteljes növekedésű. Nagy hátránya, hogy későn fordul termőre (5 év).

Egyre elterjedtebb a birsalany, mely gyorsabban termőre fordul (2-3 év), intenzív termesztésben kiváló, gyümölcse színesebb, viszont sok fajtával összeférhetetlen.

Milyen fajtákban gondolkozzunk?

- Először is meg kell fontolni, hogy friss fogyasztásra, esetleg téli piacokra szeretnénk termelni. Friss fogyasztás esetében az eladás körülményesebb, míg tárolás alatt a téli fajtáknál nem feltétlenül van szükség hűtőtárolóra.

- Közkedvelt nyári, csapadékosabb (700-800 mm) területen termeszthető körtefajták: Vilmos, Getica, Benita, Harrow Delight, Summercrisp.

Legkedveltebb nyári körtefajta a Williams, Clapp – más eddigi fajták nehezen veszik fel a versenyt a nyári gyümölcsökkel.

- Közkedvelt téli, csapadékosabb (700-800 mm) területen termeszthető körtefajták: Harrow Sweet, Euras, Monica, Packham’s Triumph, Japán körte (Nashi).

Legkedveltebb téli fajták: Bosc kobak, Kieffer.

Molnár Ádám