Szeptembertől indul a mezőgazdasági szakképzés Nagydobronyban

Ötven férőhelyes kollégiumot adtak át

2016. november 23., 09:40 , 828. szám

Kétéves szaktechnikusi képzést indít jövő év szep­tem­berétől Nagy­dob­rony­ban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete. A tervek szerint erdész, vadgazdálkodás, mezőgazdasági gépszerelő, farmergazda, gazdasszony, pék és cukrász szakot indítanak majd. November 16-án ünnepélyes keretek között avatta fel az új képzési hely ötven férőhelyes kollégiumát Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, a Máért döntése alapján 2015 a külhoni magyar szakképzés éve volt, az akkor elkezdett sikeres programokat folytatták tovább az idei évben is. A program keretében az utóbbi két évben ötvenmillió forinttal támogatták a kárpátaljai szakképző intézményeket. Az államtitkár felsorolta: „Támogatásunkkal valósult meg a Jánosi Mezőgazdasági Szakképző Líceum, a Beregszászi Szolgáltatási Líceum, a Tiszabökényi Iskolaközi Tankombinát fejlesztése és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete Nagydobronyi Kollégiumának a létrehozása. Úgy gondolom, hogy a szakképzés összehangolása, kapcsolatrendszerének bővítése és egyáltalán a szakképzés újragondolása területén az elmúlt két esztendőben Kárpát-medencei szinten nagyot léptünk előre. Nagyon remélem, hogy a különböző pedagógusszervezetek és a nemzetrészek együttműködésével a következő években sem hagyjuk abba ezt a programot” – hangsúlyozta az államtitkár, aki bejelentette, hogy a magyar kormány aznapi döntésével további jelentős összegeket fordítanak Kárpátalja fejlesztésére, illetve a kárpátaljai magyarság intézményrendszerének továbbfejlesztésére.

Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási Bizottságának elnöke köszönetet mondott a magyar államnak, hogy a Kárpátalján élők mellé állt, s nemcsak a magyarok, hanem az ukránok mellé is, hisz számos olyan projekt van, amely minden kárpátaljai embert érint. A rektor asszony elmondta, hogy a dobronyi fejlesztéssel az a céljuk, hogy a már működő szakképzési intézményüknek legyen egy mezőgazdasági „lába” is. A képzés gyakorlati részét a Katkó László vezette nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon tangazdaságnak minden szempontból megfelelő gazdaságában tudják majd lebonyolítani, ezért is választották Nagydobronyt, illetve közvetlen közel van egy vadvédelmi rezervátum is. Tehát minden tervezett szak gyakorlati képzéséhez ideális a kiválasztott helyszín, kezdve az erdő- és vadgazdálkodás szakiránytól, a különböző mezőgazdasági szakokon keresztül az élelmiszeripari szakmák (pék, cukrász stb.) képzéséig.

Orosz Ildikó az eddigi nagy­dob­ronyi fejlesztések kapcsán elmondta: „A magyar állam támogatásaiból megvásároltunk itt két telket, majd a szakképzés éve kapcsán számunkra biztosított 38 millió forinttal kiegészítve a korábbi támogatásokat, sikerült ezt a kollégiumot egy év alatt létrehozni.”

A rektor asszony elmondta, hogy nem messze a most átadott kollégiumtól, a gyermekotthonnal szembeni telken folyik az oktatóközpont felépítése, abban az épületben is lesz egy 50 férőhelyes kollégiumi szárny kialakítva, a másik nem számára. A kétéves szaktechnikusi képzést Nagydobronyban jövő év szeptemberétől indítják majd be, elsősorban azoknak a fiataloknak szánják, akik leérettségiztek, de nem sikerült úgy számukra az ukránvizsga, hogy a felsőoktatásba bekerüljenek, viszont szeretnének dolgozni, tanulni és szakmát szerezni. A most átadott 50 férőhelyes kollégium kertjében egy tájjellegű őshonos gyümölcsfákból álló kertészetet fognak kialakítani. Mindezeken túl a KMPSZ nyári Természetismereti Táborának ideális helyszínt biztosít majd az új kollégium épülete, továbbá bázisa lesz a főiskolán tanuló biológia és földrajz szakos diákok nyári terepgyakorlatának is – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

A kollégium ünnepélyes átadásakor jelen voltak a Nemzetpolitikai Államtitkárság számos vezető beosztású munkatársa és a magyar diplomáciai kirendeltségek vezetői mellett a kárpátaljai magyar társadalmi szervezetek vezetői, a Kárpátaljai Megyei Tanács és az Ungvári Járási Tanács magyar képviselői, valamint Nagydobrony községnek és intézményeinek vezetői.

Badó Zsolt