Ukrán parlamenti küldöttség tárgyalt Budapesten

2016. november 23., 21:01

Ukrán parlamenti küldöttség tárgyalt Budapesten a két ország közötti együttműködésről november 21-én – tájékoztatott Facebook-oldalán Valerij Luncsenko képviselő. A küldöttségnek tagja volt Brenzovics László, a kijevi törvényhozás magyar képviselője.

Az ukrán honatyákat a magyar fővárosban fogadta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke (Fidesz); találkoztak az Interparlamentáris Unió Magyar–Ukrán Baráti Tagozatának tagjaival, élükön Vinnai Győző elnökkel; valamint Ljubov Nepop budapesti ukrán és Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövettel is.

A találkozókon szóba került többek között Ukrajna európai integrációjának kérdése, a két ország miniszterelnökének november 24-én esedékes találkozója, az ukrán infrastrukturális miniszter kárpátaljai látogatásának eredménye. Tárgyaltak a felek emellett az infrastrukturális fejlesztésekről, ezen belül az M3-as autópálya kiépítéséről, illetve a Beregszászt elkerülő autóút megépítéséről, a meglévő határátkelőhelyek felújításáról, s újak megépítéséről is. Szó esett ezenkívül a gazdaságfejlesztés, a tudományos és kulturális, illetve oktatási együttműködés kérdéseiről.

A felek egyetértettek abban, hogy az elmúlt esztendőhöz viszonyítva jelentős fejődés tapasztalható, s kötelességük hasonló szellemben folytatni a munkát, amire megvan az eltökéltség – összegezte a látogatás eredményeit Valerij Luncsenko.

(facebook.com/Kárpátalja)