Juhász Gyula: Szavak

2016. november 30., 09:05 , 829. szám

Szavak, csodálatos szavak,

Békítenek, lázítanak.

 

Eldöntenek egy életet.

Följárnak, mint a kísértetek.

 

Szárnyalnak, mint a gondolat.

Görnyedve hordnak gondokat.

 

Világokat jelentenek.

Meghaltál, ha már nincsenek.

 

Dalolnak és dadognak ők.

Gügyögnek, mint a szeretők.

 

Ölnek és feltámasztanak.

Szavak, csodálatos szavak.

 

Idén, 2016-ban is megrendezésre került a Pilvaker néven ismertté vált produkció, melyben március 15-e alkalmából napjaink neves zenészei, rapperek és színészek mutatnak be egy-egy ismert költeményt. Az idei kiválasztott vers is egy klasszikus alkotás volt, mely olyan fiatal zenészek átiratában-előadásában került a nyilvánosság elé, mint például Fluor Tomi, Diaz, Marsalkó Dávid – hogy tényleg csak a legismertebbeket nevezzük meg. Az eddigiek során a műsorban feltűnt még többek közt Papp Szabi, Kautzky Armand vagy Sub Bass Monster is, ezért igen nagy népszerűségnek örvend a produkció.

2016-ban Juhász Gyula Szavak című költeménye került bemutatásra, és jó volt újra felfedezni ezt az igazán kiváló művet. Mert mire is hívja föl a figyelmünket ez a nyolcvan éves költemény? Elsősorban arra, hogy szavaink nem játékszerek, bár kétségkívül játszadozásra is alkalmasak. Ezért is csodálatosak. Ezért képesek hol lázítani, hol meg békíteni, de végső soron az élet legnagyobb titkát is magukban hordozzák, vagyis képesek „ölni” és „feltámasztani”.

Lehet ennél nagyobb hatalma valakinek? Hát nemigen. És a legérdekesebb pedig az, hogy Juhász Gyula mindezt tizenkét rövidke sorban képes érzékeltetni velünk. Így látjuk, hogy szavaink valóban csodálatosak: békítenek, lázítanak, életekről döntenek, kísértenek, szárnyalnak, de gondokat és világokat is magukban hordanak. És képesek dalolni, dadogni, gügyögni, mert valóban csodálatosak. Csodálatosak…

Penckófer János