Az ukránok népszavazást tartanának a megszállt Donyec-medencei területek státusáról

2016. december 2., 15:16 , 830. szám

A megkérdezett ukrajnaiak többsége szerint Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területeinek státusáról országos népszavazást kellene tartani – derül ki a Razumkov Központ felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A kutatási eredményekből kitűnik, hogy a megkérdezettek relatív többsége (42,3%) támogatja a népszavazás gondolatát. A válaszadók 33,2%-a nem támogatja ezt az elképzelést, a többiek pedig (24,4%) nem foglaltak állást.

Amennyiben sor kerülne a referendumra, a lakosságnak közel a fele (49,6%) menne el szavazni, egynegyed részük (25,5%) maradna távol, további 24,4% pedig nem foglalt állást e tárgyban.

A válaszadóktól azt is megkérdezték, miként szavaznának, ha arról kellene dönteni, megadja-e a kormányzat ezeknek a területeknek a különleges státust, vagy ismerje el hivatalosan a megszállásukat, és szigetelje el azokat.

A felmérés szerint azok abszolút többsége (53,6%), akik biztosan elmennének szavazni, támogatnák a szóban forgó területek megszállásának hivatalos elismerését és az elszigetelésüket mindaddig, amíg sikerül helyreállítani Ukrajna ellenőrzését felettük. A biztos szavazók 29,6%-a támogatná a különleges státus megadását, a szeparatista mozgalmak résztvevőinek amnesztiáját – amennyiben nem követtek el súlyos bűncselekményt –, valamint a választások megtartását még azelőtt, hogy hivatalosan is helyreállna az ukrán állam fennhatósága e területek felett. A válaszadók további 16,8%-a nem foglalt állást e kérdésben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)