Testvértelepülés az IWIW-ről

Ásványráró és Tiszaásvány

2016. december 7., 14:44 , 830. szám

A Szigetközben, a Duna partján található Ásvány és Ráró falvakat 1936-ban közigazgatásilag egyesítették, így létrehozva a jelenleg 2000 lakosú Ásványráró községet. Ott, Kárpátaljától több mint 500 kilométerre él Peredi László, a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnoka, aki egyben az önkormányzat képviselő-testületének is a tagja. Maga sem emlékszik már arra, hogy hol és kitől, de egyszer hallott arról, hogy létezik egy másik Ásvány, egy Tiszaásvány nevű település valahol a Kárpát-medencében. A térképen sem volt egyszerű megtalálni a Tisza-parti kárpátaljai falut. Az akkor még népszerű közösségi oldalon, az IWIW-en lakhely szerint is lehetett ismerősöket keresni, beírta hát Tiszaásványt. A néhány találat közül kiválasztotta Ferkó Csabát, akinek írt egy üzenetet. Kiderült, hogy Csaba a Tiszaásványi Általános Iskola igazgatója, a helyi önkormányzat képviselője, és elkezdődött a levelezés.

Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere a következőképen meséli tovább a történetet: „Peredi László öt évvel ezelőtt az önkormányzati testület ülésén vetette fel, hogy létezik egy Tiszaásvány nevű település, amellyel fel kellene vennünk a kapcsolatot. A javaslattal nálunk mindenki egyetértett. Én többször írtam az akkori tiszaásványi polgármester asszonynak, meghívtam hozzánk, de sajnos, ez a találkozás valami miatt mindig elmaradt. Tavaly ősszel, az itteni választások után a korábbi iskolaigazgató, Ferkó Csaba már mint megválasztott polgármester írt rám a Facebookon. Ott kezdődött el minden, mármint az, hogy 20 tiszaásványi lakost meghívtunk augusztusban a falunapunkra, ahol Ferkó Csabával ünnepélyesen a színpadon aláírhattuk a testvértelepülési megállapodást. Szerintem mindannyiunkban izgalom volt, mert nem tudtuk, hogy kik azok az emberek, akik jönnek, mire számíthatunk, és ők sem tudhatták, hogy kikhez mennek. Mi a legnagyobb szeretettel fogadtuk őket, és nagyon jól éreztük magunkat az alatt a két nap alatt, amíg nálunk voltak. Bár kezdetben csak tavaszra terveztünk ide látogatást, de már most december elején itt vagyunk Tiszaásványban, tizennégyen, két kisbusszal.”

Orbán István, a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy nagyszerű élményekkel tértek haza Ásványráróról, ahol láthatták a csodálatos Szigetköz természeti szépségét, hajókiránduláson a Dunát. De annál is nagyobb élmény volt a számára megismerni az ottani, ásványi embereket. Rögtön otthon érezte ott közöttük magát.

Az ásványráróiak számára összeállított programról Ferkó Csaba, Tiszaásvány polgármestere elmondta: „Ma akartuk körbejárni és bemutatni a falut a vendégeknek, de amire megérkeztek, már besötétedett. Áramszünet van, így hamisítatlan gyertyafényes vacsorával tudtuk őket fogadni a helyi óvodában. Holnap megnézik Munkács várát, valamint érkezett egy különleges kérés: meg szeretnék nézni a szomszédos Csapon az átrakodó állomást (peresztanovkát), ahol keskenyről széles nyomtávra teszik át a személyvonatokat, illetve fordítva. Sikerült megszerveznünk az odalátogatást is. A vendégeink kérése az volt, hogy inkább velünk szeretnének sokat lenni, és kevesebbet utazni, ennek megfelelően szerveztük a holnaputáni programot itt, Ásványban, amikor találkoznak majd a helyi képviselőtestülettel, a református egyházközség énekkarával és felkeresik településünk intézményeit.”

A kapcsolatokat kezdeményező Peredi László végezetül elmondta: „Augusztusban végre már voltak nálunk a tisza­ásványiak, ami hatalmas érzés. Ásványráróra ásványiak úgy, hogy több mint 500 kilométert utaztak! Most pedig itt vagyunk mi is, hál’Istennek. Először, de remélem, hogy nem utoljára vagyunk itt.”

Badó Zsolt