Szemerak: Ukrajna szemétben fuldoklik, a helyi hatóságok szabotálják a munkát

2016. december 9., 15:03

Osztap Szemerak környezetvédelmi miniszter a parlamentben azzal vádolta meg a helyhatósági szerveket, hogy szabotálják a spontán hulladéklerakó helyek problémájának megoldását – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A tárcavezető a Legfelső Tanácsban pénteken, a hagyományos „kormányóra” alkalmából felszólalva közölte, a Környezetvédelmi Minisztérium hozzálátott a hulladéklerakók „leltározásának”, s bővebb információt követelnek ezekről a helyhatósági szervektől.

Az országban összesen több mint 30 ezerre becsülik a hulladéklerakók számát, ezek közül azonban csupán 6 153 a hivatalos és azonosított.

„Jelen helyzet szerint egyetlen megye sem birkózott meg a kellő módon a kitűzött feladattal” – közölte Szemerak.

Véleménye szerint a helyi hatóságok nem hajtották végre lelkiismeretesen a kormány megbízását, s távolról sem minden hulladéklerakót jelentettek be.

A miniszter szerint mindennek a helyi hatóságok nemtörődömsége az oka.

„A szemét a saját otthonaink küszöbén elsősorban a helyi hatóságok és közösségek felelőssége” – jelentette ki.

„Az idén egymilliárd hrivnyánál is több környezetvédelmi adó teljességgel reális összegei maradtak a helyi költségvetésekben, és – sajnos – nem voltak felhasználva ezekre a célokra. Az iskolák és óvodák tatározása ezekből a pénzekből természetesen jó ügy, ugyanakkor a hulladékok legalább ekkora szociális problémát jelentenek. Elég volt arra várni, hogy majd jön valaki Kijevből és eltakarítja a szemetet…” – mondta Szemerak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a „Környezetvédelmi Minisztérium kész segíteni”, már létrehozták az Ökotérkép szolgáltatást, amelyből látható, hogy „Ukrajna fuldoklik a szemétben”.

„Az ökoszervíz három hónapja során több mint 500 lakossági bejelentést kaptunk hulladéklerakatokról, amelyeknek a helyhatósági szervek csupán a 17 százalékát számolták fel. Helyben azt mondják nekünk, hogy a hulladéklerakatok fel lesznek számolva, hogy azokkal állandóan foglalkoznak, valójában azonban ennek a munkának a teljes szabotálását tapasztaljuk” – jelentette ki a miniszter.

„A megyék 199 válaszát arra vonatkozólag, hogy állítólag megoldották a problémát, a polgárok nem erősítették meg… A helyhatósági szervek egyszerűen figyelmen kívül hagyják a lakossági bejelentéseket, nem teljesítik kötelezettségeiket és törvényt sértenek” – közölte Szemerak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)