26 millió forint értékű egészségügyi segély Kárpátaljának

2016. december 14., 09:08 , 831. szám

Ünnepélyes keretek között december 9-én a beregszászi magyar konzulátuson Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos korszerű ultrahangkészülékeket és más diagnosztikai eszközöket adott át négy kárpátaljai kórháznak.

A konzulátuson tartott átadóünnepségen jelen voltak a kórházak vezetői. Grezsa István kormánybiztos a következőket nyilatkozta lapunknak: „A mai napon 26 millió forint értékben adtunk át ultrahangkészülékeket és más diagnosztikai eszközöket az ilosvai, a szolyvai és a rahói, valamint a volóci járási kórházaknak. Ezekben a hegyvidéki járásokban túlnyomórészt ukrán emberek élnek, a modern orvosi készülékek az ő egészségüket lesznek hivatottak szolgálni.” A kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar kormány igyekszik támogatni Kárpátalját, és fontosnak tartja a népek közötti békés együttélést. „Az elmúlt esztendőben számos egészségügyi és szociális intézményt kerestünk fel Kárpátalján, és azt tapasztaltuk, hogy a nehéz ukrajnai gazdasági helyzet az egészségügyet fokozottan sújtja. Ennek enyhítése végett a magyar kormány támogatási projektet indított a kárpátaljai egészségügy megsegítése érdekében, amelynek keretében nemcsak a helyi magyar közösség, hanem a többségi nemzethez tartozók egészségügyi ellátását is támogatja” – mondta el Grezsa István.

A politikus reményének adott hangot, hogy a segítség által erősödik a két nemzet közötti barátság. Felhívta a figyelmet az ukrán sajtóorgánumokban megjelent, téves információkat tartalmazó, uszító szándékú cikkekre, amelyek szerint Magyarországnak hátsó szándékai volnának a Kárpátaljának nyújtott támogatásokkal. A kormánybiztos cáfolta mindezeket. Hangsúlyozta, hogy Magyarország megbízható partnere Ukrajnának. Köszönetét fejezte ki a helyi szervezeteknek, a magyar konzulátusoknak és a KMKSZ-nek azért, hogy igyekeznek erősíteni és koordinálni a magyar–ukrán együttműködést és a kapcsolatok fejlesztését.

Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal egészségügyi főosztályának helyettes vezetője, a megyei gyermekkórház volt főorvosa az ukrán fél nevében köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának azért az önzetlen támogatásért, amelyet az elmúlt év során a kárpátaljai emberek egészségének megőrzéséhez nyújtott. A főosztályvezető reményét fejezte ki, hogy a jó kapcsolat és együttműködés a továbbiakban is erősödni és folytatódni fog.

VE