Beregszászi járási önkormányzatok évzáró ünnepsége

2016. december 14., 08:42 , 831. szám

Az egyik meghatározó jellemzője a demokratikus jogállamnak az önkormányzatok jelenléte, a demokrácia megerősítésében fontos szerepet játszanak az önkormányzatok. Ukrajna elnökének rendelete alapján minden év december 7-én ünneplik az országban az önkormányzati dolgozók napját. Ez az ünnep magába foglalja a hitet, a reményt, hogy társadalmunk mindent megtesz annak érdekében, hogy államunk gazdaságilag erős legyen, az itt élő emberek pedig sikeresek és boldogok legyenek. Figyelembe véve a politikai reformokat, a helyi önkormányzatok szerepe különösen fontos az ukrán állam irányításában – olvasható a rendeletben. A valóságban azonban a decentralizációs folyamat teljessé tétele még mindig várat magára, és a megoldás is halasztódik, hogy milyen okok miatt, azt csak az ország nagyhatalmai tudják. Ennek ellenére az önkormányzatok dolgozói – sokszor egérfogóba kerülve, hiányzó jogkörök és támogatási források nélkül – végzik munkájukat közösségeik javára.

December 9-én a Beregszászi járás önkormányzatainak dolgozói gyűltek össze a Helikon étteremben az önkormányzatok dolgozóinak évzáró ünnepségén.

A rendezvényen Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke elmondta: az önkormányzatiság a világ minden részén a demokrácia egyik fokmérője és sarokköve. Ma Ukrajna bonyolult folyamatot él át, de mi bízunk abban, hogy megtalálja a helyét az európai országok családjában. Ehhez a túlközpontosított államból az önkormányzatiság felé vezető utat kell megtalálni, s akkor talán kevesebb lesz a rossz út, kevesebb lesz az elégedetlen ember közöttünk, és jobb lesz a jövőnk. Az elnök mindenkit optimizmusra biztatott a jövőt illetően, és erőt kívánt a további munkához.

Petruska István, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke megköszönte minden dolgozó áldozatos munkáját. „Azt gondolom, hogy így az év vége felé tudunk húzni egy vonalat, és el tudjuk mondani, hogy sikeresen le tudjuk ezt az évet zárni, remélem, hogy a következő év jobb lesz. Kívánok sikeres, jó munkát mindenkinek jövőre is.”

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy Magyarország kormánya köszönetét fejezi ki azért a munkáért, amit a kárpátaljai önkormányzatok dolgozói végeznek. „Folyamatosan halljuk, hogy magyarok nagyon kevesen dolgoznak önkormányzatokban. Hála Istennek, a döntéshozó testületekben már egyre többen. Szeretnénk az önkormányzati dolgozók számára képzést szervezni 2017-ben, mellyel segíteni szeretnénk munkájukat” – mondta el a kormánybiztos.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese elmondta azt, hogy Ukrajna elismeri és garantálja az önkormányzatiságot, de ez még fikció – fogalmazott. Hiszen az igazi hatalom az állami hivatalok kezében van, mivel a jogkörök és a források hiányosak. Az önkormányzatiság akkor lesz igazi, ha végrehajtják a decentralizációs folyamatokat, ez azt jelenti, hogy jogköröket és megfelelő forrásokat biztosítanak az önkormányzatok számára. Barta József elmondta, hogy bár számos hiányosság hátráltatja az önkormányzatok munkája végzését, ettől függetlenül is jó eredményeket értek el, és ez köszönhető a szakmai munkának a dolgozók részéről, a támogatásnak a magyar kormánytól és közösségeinktől. „Mindannyian azt várjuk, hogy ez a helyzet változzon jó irányba, és erre megvan a jó esélyünk is” – mondta el az elnökhelyettes.

A köszöntéseket követően kulturális program várta a vendégeket.

VE