Nem részesedik Kárpátalja a vámbevételekből

2016. december 14., 10:31 , 831. szám

December 6-án tárgyalta Ukrajna Legfelső Tanácsa a költségvetési törvényhez benyújtott 5222. számú módosító indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy Kárpátalja és Ivano-Fran­kivszk megyékre is kiterjesszék a jövőben azt a kísérleti jellegű finanszírozási modellt, melynek keretében a vámbevételek terén helyben keletkező többlet 50 százalékát az adott régió útjainak fenntartására fordítják. Az indítvány nem kapta meg a honatyáktól a kellő támogatást.

A parlament által tavaly elfogadott törvény értelmében a közutak fenntartásának jobb finanszírozására irányuló kísérlet eredetileg csupán Voliny, Csernyivci, Lviv, Odessza megyékre és Kijevre terjedt ki. Többek között a kárpátaljai hatóságok nyomatékos és kitartó követelésére került napirendre a kísérlet kiterjesztése megyénkre is. A megyei önkormányzat és az itteni állami közigazgatás érvelése félreérthetetlen volt: Kárpátalja a vámbevételek terén az élmezőnyhöz tartozik az ország régiói között, így több mint érthetetlen, miért éppen régiónk nem részesülhet az úthálózat karbantartását segítő pluszforrásokban. Korábban akadt, aki Kárpátalja mellőzését a helyi és a fővárosi politikai elit közötti ellentétekkel igyekezett magyarázni, hivatalosan azonban soha senki nem indokolta a kormányzati döntést, amely kihagyta a kísérletből térségünket.

Múlt héten mindenesetre eljött az alkalom, hogy változtassanak a honatyák ezen a méltánytalan helyzeten. A de­cem­ber 6-i parlamenti szavazás alkalmával azonban a vonatkozó módosító indítvány csupán 209 támogató szavazatot kapott a minimálisan szükséges 226 helyett a 450 tagú törvényhozásban, így a Legfelső Tanács elvetette azt.

A kárpátaljai internetes média egy része megjegyzi az esettel kapcsolatban, hogy a megyétől megválasztott képviselők közül Mi­haj­lo Lanyo, Viktor, Ivan és Pav­lo Baloga nem szavazott e számunkra fontos törvénytervezetre.

A Novini Zakarpattya portál idézi Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót, aki értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Viktor, Ivan és Pavlo Baloga parlamenti képviselők nem vettek részt a szavazásban, holott az ülésteremben tartózkodtak, s tisztában vannak a megye útjainak állapotával.

A Kárpátaljai Megyei Tanács egyébként december 7-i ülésén, tehát egy nappal a sikertelen törvényhozási szavazást követően ismételten felhívással fordult a kormányzathoz, sürgetve a megye felvételét a kísérletbe. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor kerülhet sor újabb parlamenti szavazásra e tárgyban.

Emlékezetes, hogy Moszkal még szeptemberben, a jövő évi országos költségvetés tervezetének benyújtásakor jelezte, hogy a büdzsé 2017-re Lemberg (Lviv) megyében közel 300 millió hrivnyát irányoz elő a megyei úthálózat karbantartására és a határ menti közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. A kormányzó szerint ugyanakkor Kárpátalja megye semmilyen támogatásban nem fog részesülni ezen a címen. Megyénk az országban egyedülálló módon négy európai uniós országgal határos, mégsem sikerül már évek óta támogatást kiharcolnia a határ menti infrastruktúra fejlesztésére – tette hozzá Hennagyij Mosz­kal.

(trans­karpatia.net.ua/ntk)