„Segíts, hogy segíthessünk!”

Cipősdoboz-akció a Pulzus Rádió szervezésében

2016. december 20., 15:23 , 832. szám

December 16-a délelőttjén a beregszászi Kossuth téren zsivajgó gyerkőcök tömege fogta körül a Télapót, aki karácsonyi dalok, versikék eléneklését/elszavalását jutalmazva, ajándékcsomagokat osztogatott a kicsinyeknek. Eközben szerte a téren önkéntesek kínálgatták kedvesen a forró teát a zimankós idő dacára a téren szép számban megforduló járókelőknek, köztük az adventi vásár vendégeinek. S mindez részét képezte a Pulzus Rádió cipősdoboz-akciójának, mely a szeretet melegét igyekezett szétsugározni a dermesztő télben…

– Az idén hetedik alkalommal szerveztük meg akciónkat, három társszervezőnkkel – a Kárpátaljai Református Egyház diakóniai osztályával, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálattal és a Beregszászi Református Egyházközséggel együtt –, melynek során hat járásban, 13 gyűjtőponton gyűjtöttük össze a karácsonyi ajándékokkal megrakott cipősdobozokat, hogy a lakosság segítségével megajándékozzuk a kárpátaljai árvaházakban élő, illetve szegénysorban lévő gyermekeket – magyarázza Birta Zoltán, a rádió főszerkesztője. – Megannyi együttműködő partnerünk is segítette a munkánkat, úgymint a Karitász megyei szervezete, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a Háló Katolikus Közösség, a Salánki és a Mezőkaszonyi Református Egyházközség, a Viski Jótékonysági Alapítvány, a KMKSZ ISZ, a Kárpátaljai Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint Beregszász Város Önkormányzata.

– Mely gyűjtőpontokon gyűjtötték össze az ajándékokat? Hogyan szállították be azokat Beregszászba, és ki osztja szét a cipősdobozokat?

– Aknaszlatinán és Nagyszőlősön a római katolikus plébánián, Mezőkaszonyban és Visken a művelődési házban, Tiszaújlakon a Magduska üzletben, Nagydobronyban a református egyházközség hittantermében, Salánkon a református gyülekezeti házban, Csapon a Lila ABC-ben, Munkácson a cserkészszövetség székházában, Mezőváriban a középiskolában, Nevetlenfaluban az önkormányzat épületében, valamint Ungváron gyűjtötték össze a cipősdoboznyi ajándékokat, s innen hordták be azokat központi gyűjtőhelyünkre, a beregszászi Fornetti kávézóba. A Numinátor vállalat üzemanyagot biztosított az ajándékokat a gyűjtőpontokról beszállító gépjárművek számára, míg a Henkel Busz magánvállalat – három gyűjtőpontról – a saját autóbuszaival fuvarozta be hozzánk a cipsődobozokat. Az adományokat pedig a Sámuel Alapítvány juttatja el a rászorulókhoz. Az ajándékok beszállításával egyidejűleg pedig a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat és a Diakóniai Központ 1500 adag meleg ételt osztott szét Beregszászban, a központban, illetve a romatelepen. A Fornetti kávézóból közben – délelőtt 9.00 órától délután 17.00-ig – helyszíni rádióközvetítéssel számoltunk be a cipősdoboz-akciónk fejleményeiről.

– Rányomja-e a bélyegét a cipősdoboz-akciójukra a gazdasági válság?

– Nem. A válság ellenére is növekszik az adományok száma. Tavalyelőtt 3500, a múlt évben pedig közel 4000 cipősdobozt gyűjtöttünk össze, 2015-ben öt járásban 10 gyűjtőpontról, az idén viszont már 6 járásból 13 gyűjtőhelyről kapjuk az ajándékokat. A növekedést pedig annak tudhatjuk be, hogy tucatnál is több vállalat állt be az akciónk mögé, s maguk a cégek is sok cipősdoboznyi ajándékkal járultak hozzá az akciónk sikeréhez. Egyúttal pedig a Kossuth téri szabadtéri színpadon is a korábbinál több együttes lépett fel. Az idén a kecskeméti Csörömpölő Együttes, a munkácsi Rusznaki Együttes, a Beregszász Dixieland Band, a Kokas Banda, az Integrál Együttes, az Atlas Táncegyüttes, a Beregszászi Művészeti Iskola együttesei léptek fel, de bemutatkozott a Bagolyvár Bábcsoport, a Mini Miss Ukrajna és Kárpátalja idei győztesei, Jakimec Anna, Tóth-Orosz Bettina, s emellett egy felnőtt betlehemes csoport is fellépett a szabadtéri színpadon.

S ugyancsak az akcióhoz kapcsolódott egy telefonos játék. Miután a hallgatók beküldték a „cipősdoboz” szót a 2320-as SMS-számra, nyolc értékes nyereményt – vásárlási utalványokat, műszaki cikkeket, illetve hajdúszoboszlói üdülési lehetőségeket – sorsoltak ki köztük.

Az idén is közel 4000 ci­pős­doboz gyűlt össze, s került szétosztásra. Reméljük, jövőre tovább bővül a szeretet jegyében szervezett cipősdoboz-akció.

Lajos Mihály