Felbontható Ukrajnában a külföldön kötött házasság?

2016. december 21., 09:47 , 832. szám

„Férjemmel külföldön házasodtunk össze, s néhány éve ott is élünk. Idővel kapcsolatunk megromlott, szóba került a házasság felbontása. Ha válni szeretnék, azt külföldön kell megtennem, vagy az ukrán bíróság is kimondhatja a válást, ha időközben hazatérek?”

– Ukrajna törvénye A nemzetközi magánjogról 63. cikkelye értelmében a házasság megszűnéséről, illetve annak jogi következményeiről a vonatkozó, az adott pillanatban hatályos ukrán jogszabályok rendelkeznek. Az ukrajnai bíróságok kompetenciái közé tartozik kimondani a házasság felbontását az olyan esetekben, amikor a házastársak különböző országok polgárai, s olyankor is, ha két ukrán, de külföldön élő állampolgár házasságáról van szó.

Megjegyzendő ugyanakkor, a külföldön kötött, de Ukrajnában felbontott házasságok esetében nem bizonyos, hogy abban az országban is törvényesnek minősül az ukrán bíróság által kimondott válás, ahol a házasság köttetett, ha a kérdés ottani jogi szabályozása eltér az ukrajnaitól.

Másfelől az ukrán és külföldi polgár közötti házasságnak külföldön, az ottani jogszabályoknak megfelelően kimondott felbontása Ukrajnában is érvényes lesz, amennyiben a válás kimondásának pillanatában legalább a házastársak egyike nem Ukrajnában élt.

A külföldön letelepedett, vagy döntően külföldön élő ukrán polgároknak nem mindig van módjuk ukrán bírósághoz fordulni, ezért az ukrán polgárok házasságának külföldön, az ottani jogszabályok szerinti felbontása Ukrajnában is érvényes lesz, amennyiben a válás pillanatában mindkét házastárs külföldön élt.

A külföldi állampolgárok külföldön felbontott házasságára vonatkozó dokumentum abban az esetben lesz érvényes Ukrajnában, ha megtörténik a nemzetközi felülhitelesítése (apostille).

Összefoglalva, adott esetben ön akár itthon, akár külföldön felbonthatja a házasságát. Amennyiben azonban további életét abban a külföldi országban képzeli el, ahol házassága köttetett, célszerű tájékozódni, hogy az Ukrajnában kimondott válással az ottani törvények szerint is megszűntnek minősül-e a házassága.

hk