Visszaszállították Veronába a tavaly elrabolt festményeket

2016. december 22., 11:12 , 833. szám

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter maga szállította haza szerdán Ukrajnából azt az idén májusban megtalált 17 barokk és reneszánsz festményt, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna remekműveit, amelyeket tavaly novemberben raboltak el egy veronai múzeumból.

Petro Porosenko ukrán elnök egy kijevi ceremónián adta át a legkevesebb 16 millió euró összértékű műkincseket Franceschininek, és mint fogalmazott, a „mesterművek elrablása olyan volt, mint ellopni a város szívének egy darabját”.

A képeket az ukrán–moldovai határvidéken, Odessza közelében, a Dnyeszter és a Turuncsuk folyó által körülölelt Turuncsuk-szigeten, sűrű bokrok között, műanyag zsákokba rejtve találták meg májusban az ukrán hatóságok.

A bűnözők azután vitték oda őket, hogy Moldovában márciusban több gyanúsított letartóztatása után nagyszabású hajsza indult a festmények előkerítésére. Az elkövetők tavaly november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba, épp mielőtt bekapcsolt volna az intézmény riasztórendszere. A három fegyveres rabló óvatosan leemelte a festményeket, majd az egyik biztonsági őr gépkocsijával távoztak.

A rablók nagy mesterek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait vitték el. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vittek el.

A rablás idején a múzeumban szolgálatot teljesítő biztonsági őrt, Pasquale Silvestri Riccardit fegyveres rablásért ítélték el és tíz év nyolc hónap börtönbüntetést kapott egy december elején tartott tárgyaláson. Öt másik embert is elítéltek az ügyben, köztük az őr moldovai származású barátnőjét, aki hat évet kapott, valamint a férfi ikertestvérét, akit nyolc hónap börtönre ítéltek.

A festmények szerdai átadásáról készített videofelvételen látszik, hogy a képek egyszerű fakeretben vannak, miután az eredeti kereteik odalettek a rablás során. Az olasz műkincsrendőrség alaposan szemügyre vette az alkotásokat, mielőtt azokat becsomagolták a hazaútra.

Dario Franceschini szerint a festmények hazatérése nem csupán „Verona, hanem egész Olaszország számára ünnep”. A képeket együtt állítják ki péntektől a Castelvecchio-múzeumban, majd az ünnepeket követően mindegyik alkotás visszakerül eredeti helyére.

(MTI/magyaridok.hu/Kárpátalja)