A nemzeti tanács meghosszabbította az 1+1 tévécsatorna licencét

2016. december 30., 08:50

A Televíziózási és Rádiózási Nemzeti Tanács megújította, és hét évvel meghosszabbította az 1+1 tévécsatorna műsorszórási engedélyét – közölte a tanács sajtószolgálata nyomán a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A tájékoztatás szerint a hivatal még két héttel ezelőtt döntött a licenc kiadásáról, s a tévécsatorna a jogszabályoknak megfelelően, legkésőbb 2017. január 6-án átveheti az ezt igazoló nyomtatványt.

Korábban a sajtó beszámolt arról, hogy az 1+1 weboldalán megjelent nyilatkozatban a tévé vezetői, újságírók, ismert televíziós személyiségek bejelentették, december 29-én lejár a csatorna műsorszórási engedélye, az illetékes nemzeti tanács azonban nem hosszabbította meg a licencet. A dokumentum szerint az elnöki adminisztráció megpróbálja mások kezére játszani a csatorna feletti ellenőrzést, s arra kérték Petro Porosenko elnököt, Andrij Parubij parlamenti elnököt és Volodimir Hrojszman kormányfőt, ne engedjék, hogy a televíziót megfosszák licencétől.

Az Ukrajinszka Pravda (UP) forrásai úgy tudják, az elnöki adminisztráció gyanúja szerint Ihor Kolomojszkij oligarcha, a csatorna többségi tulajdonosa a korábban ugyancsak az érdekeltségi körébe tartozó Privatbank államosítása után megkísérelheti átalakítani több általa ellenőrzött cég tulajdonosi körét, köztük az 1+1-ét is. A nemzeti tanácsnál információt kértek az aktuális tulajdonosokról, amit azonban a csatorna nem kívánt megadni, ugyanakkor az 1+1 vezetői követelték a licenc azonnali kiadását, holott a jogszabályok a hivatalnak január 6-ig adnak erre időt – tudta meg forrásától az UP.

A portál emlékeztet, korábban Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke elmondta, Ihor Kolomojszkij annak idején cégeivel vállalt kezességet az NBU által a Privatbanknak folyósított refinanszírozási hitelek visszafizetéséért. Az UP forrásai szerint az állítólagos tulajdonoscsere célja az lenne, hogy kivonják a tévécsatornát azon cégek közül, amelyek esetleg állami felügyelet alá kerülhetnek a Privatbank helyzetének rendezése során.

Az UP szerette volna Ihor Kolomojszkijt is megszólaltatni az ügyben, ám az üzletember nem volt elérhető.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)