NBU: csökken a készpénzes fizetés felső értékhatára

2017. január 3., 17:29 , 834. szám

Január 4-től 150 ezer hrivnyáról 50 ezer hr-ra csökken a készpénzes fizetés felső értékhatára természetes személyek esetében – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálatának tájékoztatása alapján.

Az NBU 407. számú rendelete értelmében a természetes személy és cég közötti készpénzfizetéses tranzakció felső értékhatára egy napon belül 50 ezer hrivnya. Ugyanennyi a felső értékhatár a természetes személyek egymás közötti készpénzfizetéses tranzakciói esetében is, ha a jogszabályok kötelezővé teszik a kifizetés alapját képező adásvételi szerződés közjegyző általi hitelesítését.

A természetes személyek az 50 ezer hrivnyát meghaladó kifizetéseket folyószámláról folyószámlára történő utalással hajthatják végre, illetve az összegnek folyószámlára vagy folyószámlákra (esetleg a közjegyző letéti számlájára nemzeti valutában) történő befizetésével.

A készpénz nélküli fizetést továbbra sem érinti semmilyen korlátozás, s a bankok az ügyfél felszólítására kötelesek azt teljes terjedelmében végrehajtani.

Ugyanakkor a vállalkozások egymás közötti készpénzes tranzakcióinak felső értékhatára változatlanul 10 ezer hrivnya maradt.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)