Ha a szomszéd privatizálta a kapuhoz vezető területet

2017. január 8., 12:24 , 834. szám

„Megszereztem édesanyám házának és telkének tulajdonjogát, mégsem közelíthetem meg, mivel a községi tanács időközben engedélyezte a szomszédnak, hogy privatizálja azt a földdarabot, amely a kapunkhoz vezet. Nem kérték az engedélyemet a privatizációhoz, sőt meg sem kérdeztek a dologról, ami szerintem jogtalan és igazságtalan. A tanács most azt javasolja, hogy állapodjak meg a szomszéddal, valamilyen „szervitutot” emlegettek a községházán. Segít a problémámon, ha beperlem a szomszédot és/vagy a tanácsot jogtalan privatizációért? Mekkora az esélyem, hogy megnyerem a pert?”

– Megjegyzendő, hogy az ön által leírt helyzet nem ritka. A lakott településeken, különösen faluhelyen gyakorta fordul elő a hasonló, „igazságtalan” privatizáció. Meg kell barátkoznunk azonban a gondolattal, hogy az olyan társadalmakban, ahol a tulajdonviszonyokat a jog szabályozza, az efféle területi viták gyakorlatilag elkerülhetetlenek.

Esetünkben a községi tanács a probléma megoldásának egyik legkézenfekvőbb és egészen bizonyosan a legegyszerűbb módját ajánlotta fel. Az ön által említett „szervitut” (latinul: servitus, magyarul: szolgalom) a meghatározás szerint olyan korlátolt dologi jog, amelynek alapján valaki egy más tulajdonában lévő dolgot valamely célból használhat. Ukrajnában a Polgári törvénykönyv és a Földtörvénykönyv is használja a földszolgalom fogalmát (земельний сервітут), amelyet úgy határoznak meg a jogszabályok, mint a más tulajdonát képező földrészleg korlátozott használatához való jogot. Igen gyakran éppen a tárgyalthoz hasonló esetekben alkalmazzák ezt a lehetőséget, vagyis olyankor, ha biztosítani kell az átjárást vagy áthajtást egy olyan földterület tulajdonosának, aki más módon nem tudja megközelíteni saját a földjét (telkét).

Földszolgalmat törvény, megállapodás vagy bírósági határozat révén állapítanak meg. A törvények úgy rendelkeznek, hogy a földszolgalom lehet fizetett vagy ingyenes, határozott vagy határozatlan idejű.

Az ön esetében azt javasolnám, hogy törekedjék a konfliktus békés, azaz bíróságon kívüli rendezésére szomszédjával, kössenek szerződést a földszolgalomról. A szerződési szabadság elvéből kiindulva önnek lehetősége van a szomszéd földrészlegének használatára vonatkozó minden elképzelhető és lényeges feltételt szerződésbe foglalni, beleértve természetesen az azon való szabad áthaladást is. A földszolgalom intézménye ily módon mindkét fél számára kényelmes és kölcsönösen előnyös megoldást jelenthet a konfliktus rendezésére. Bár a konkrét eset valamennyi részletének ismerete nélkül hiba volna egyértelműen kijelenteni, de nagy valószínűséggel elvárható, hogy a szomszéd ellenszolgáltatás nélkül biztosítsa a szabad áthaladást az ön ingatlanához.

Természetesen önnek az Alkotmányban és törvényeinkben rögzített joga, hogy a bíróság előtt szerezzen érvényt igazának. A Földtörvénykönyv 158. cikkelyének 2. pontja értelmében kizárólag a bíróság jogosult dönteni a polgárok és jogi személyek tulajdonában lévő földek birtoklásával, használatával, illetve a földdel való rendelkezéssel kapcsolatos vitákban.

Amennyiben van rá jogalap, célszerű első körben a föld privatizációját engedélyező települési önkormányzatot perelni. Keresetében önnek konkrétan és tételesen le kell írnia, hogy mivel és miként sértette meg a kommunális tulajdonú földterületek privatizációjára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket a községi tanács. Külön kitérhet arra, miként akadályozza önt a falu vezetőinek eljárása tulajdonosi jogainak gyakorlásában.

Amennyiben a bíróság nem mondja ki a vitatott földterület privatizációjáról hozott önkormányzati határozat megsemmisítését, a földterület tulajdonosa pedig nem biztosít szabad átjárást a földrészlegén, kérheti a bíróságtól a földszolgalmi jog megállapítását. A bíróság határozata ebben az esetben nagyban függ attól, hogy mit, s miként kér a bíróságtól.

Ami a győzelmi esélyeket illeti az említett perekben, leszögezhetjük, hogy mindig van esély a győzelemre, ám nagyon sok függ attól, hogy a kereseteket jogilag szakszerűen állítsák össze, továbbá a hozzáértő bírósági képviselet is fontosnak bizonyulhat a peres eljárás során. Ezért mindenképpen azt javasolnám, hogy ha perre viszi a dolgot, fogadjon ügyvédet.

hk