Tömegesen adják vissza működési engedélyüket a vállalkozók

2017. január 10., 19:01 , 835. szám

A jogszabályi környezet változása miatt tömegesen, tízezrével szűnnek meg a kis- és egyéni vállalkozások országszerte.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Petro Porosenko elnök december 27-én aláírta a természetes személyként vállalkozók (FOP) működését szabályozó törvényeket módosító jogszabályt.

A törvény január 1-jétől a vállalkozó természetes személyek második és harmadik csoportjaihoz tartozókat havi 704 hrivnya egységes társadalombiztosítási hozzájárulás megfizetésére kötelezi még abban az esetben is, ha az érintetteknek nem képződött bevételük abban az időszakban. Ami az egyszerűsített adózás alá esők első csoportját illeti, számukra meghagyták a lehetőséget, hogy a minimális biztosítási díj felét, 352 hrivnyát fizessék havonta.

Korábban az egyéni vállalkozónak csak abban az esetben kellett befizetnie nyeresége 5 százalékát adóként és az egységes társadalombiztosítási hozzájárulást, amennyiben az év adott időszakában bevétele képződött. Így 2016 végéig sokan fenntartották kisvállalkozásaikat, csupán akkor fizetve adót és társadalombiztosítási hozzájárulást, ha munkájuk és bevételük adódott. A sajtó ezeket az alkalmi vállalkozókat „alvóFOP”-oknak keresztelte el.

Az új és számukra kedvezőtlenebb szabályozás bevezetésével a kisvállalkozók december végén tömegesen indultak meg a hivatalok felé, hogy visszaadják vállalkozói engedélyeiket. Miután köztudott volt, hogy azoknak, akik december 31-ig nem jelzik, hogy beszüntetik a vállalkozói tevékenységet, már január hónapért meg kell fizetniük az egységes társadalombiztosítási hozzájárulást, a közigazgatási hivatalokban hosszú sorok alakultak ki, nagy volt a tumultus.

A Hromadszke internetes változata már január 4-én azt írta az OpenDataBot cégadat-figyelő szolgálatra hivatkozva, hogy az előző hét folyamán országosan 10 850 kisvállalkozás szűnt meg.

Idén januárban minden ott folytatódott, ahol az előző esztendőben abbamaradt: a Karpatnews január 7-én már azt írta – ugyancsak az OpenDataBot alapján –, hogy Ukrajnában összesen 128 402 kisvállalkozó szüntette be tevékenységét. A legtöbb vállalkozó Kijev (17 176), Harkiv (12 390) és Dnyipropetrovszk (11 196) megyékben adta vissza az engedélyét. Kárpátalján 5195 kisvállalkozóval volt kevesebb a január 7-i állapot szerint.

A legtöbb visszalépő vállalkozó a kis- (43 275) és a nagykereskedelem (8931), a raktározási (10 798) és a szállítási (7040) szolgáltatások területén működött.

A szakértők némileg értetlenül állnak a kormánynak az egyéni vállalkozók fokozott adóztatására vonatkozó döntése előtt. Rámutatnak, nyilvánvaló a kabinet szándéka, hogy mindenáron növelje a társadalombiztosítási rendszer bevételeit, ám előrelátható volt, miként (tömeges meneküléssel) reagálnak erre a lépésre azok az emberek, akiknek csak alkalomszerű bevételei származtak a vállalkozásukból. További kérdés, miként hat a növekvő adó- és illetékteher azokra a vállalkozókra, akik egyelőre még kitartanak?

A kisemberek szintén álmélkodnak az új szabályozáson. Az Ukrajinszka Pravda egyik blogírója főként azt nem érti, miért azokból akar újabb bevételt kipréselni a kormány, akiknek alig van valamije, ahelyett, hogy azok zsebében turkálna, akiknél a nagy költségvetési pénzekből és a korrupcióból származó haszon lecsapódik.

Lapzártánkkor érkezett a hír, miszerint Ukrajna Legfelső Tanácsában bejegyezték az 5633. számú törvénymódosítási indítványt, amely elfogadása esetén három hónapos átmeneti időszakot biztosítana az egyszerűsített adózást választó egyéni vállalkozóknak a vállalkozásuk megszüntetésével kapcsolatos hivatali teendők intézésére. A javaslat értelmében a vállalkozásukat megszüntető természetes személyeknek nem kellene megfizetniük 2017 első negyedévében az egységes társadalombiztosítási hozzájárulást, amennyiben ebben az időszakban nem képződött bevételük.

A kérdés már csak az, hogy a kormánynak miért nem jutott eszébe a méltányos átmenet biztosítása azok számára, akik fel kívánnak hagyni az egyéni vállalkozással a megváltozó szabályozás hatására.

(epravda.com.ua/hromadske.ua/karpatnews.in.ua/pravda.com.ua/ntk)