Hogyan legyünk jók?

2017. január 11., 09:49 , 835. szám

Január 3. és 5. között a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban tartottak téli hittanos tábort Legyetek jók, ha tudtok címmel a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi kerületének tinédzserkorú fiataljai számára.

A líceum hagyományos, 7–9. osztályosok számára rendezett téli hittantáborának programja ebben az évben lelkigyakorlattal is bővült a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet közreműködésével. A vonatkozó foglalkozásokat az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia papnövendékei, Kótunovics István, Petrás László, Pősze Gergő, Virág Szabolcs és Zoltán György vezették.

A tábor második napján Pősze Sándor tiszabökényi görögkatolikus parochus tartott előadást a több mint 50 résztvevőnek. Sándor atya arról beszélt a fiataloknak, hogyan „legyetek jók, ha tudtok”? A Teremtés könyve alapján emlékeztetett a kezdetekre, amikor Isten megteremtette az eget és a földet, s látta, hogy ez jó. Miért fordult mégis rossz irányba az ember? Sokszor nem kell külső behatás ahhoz, hogy rosszat cselekedjünk. Ha valaki tudva és akarva nem akar rossz lenni, nem lesz az. Rosszá teheti, rossz irányba terelheti az embert a világ, a környezet is, ha hiányzik belőle a jóság és a szeretet. Reményik Sándor Templom és iskola című versét idézve hívta fel a fiatalok figyelmét arra, mi jelenlegi életük két kulcsfontosságú színtere. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy életük ne a telefonjuk bújásával teljen, miközben a Szentírás a polcon porosodik, hanem figyeljenek Isten szavára is. Mindezeken túl pedig hitvalló, hitükhöz való hűségük miatt lágerekbe hurcolt papjainkról is beszélt.

Mindennap sor került szentliturgiára és vecsernyére is, s a papnövendékek is tartottak elmélkedéseket a gyerekek számára. Ezekben érintették többek között a jóság és a gonoszság kérdését, hogy hogyan lehetünk jók, mi vezet a rosszra, hogyan olvassuk a Szentírást, s hogy nem kényszerből kell templomba járni.

A lelki programokon kívül szellemi és sportvetélkedőkre is sor került. Előbbi során teremről teremre járva kellett feladatokat megoldaniuk a résztvevőknek a különböző tudományok terén, az ügyességi vetélkedőn csapatokba rendeződve mérték össze ügyességüket a diákok. Puskás Veronikával, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet irodavezetőjével kézműveskedésre is volt lehetőség. A szervezők igyekeztek elegendő szabadidőt hagyni a résztvevőknek az ismerkedésre, s a líceumot is volt alkalmuk megismerni a líceumi diákjelölteknek.

A hittantábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Espán Rita