Lesz már ukrán adóslista

2017. január 13., 18:37 , 836. szám

Az Igazságügyi Minisztérium útjára indította az adós természetes személyek és vállalatok online regiszterét – írja az Ekonomicsna Pravda (EP) az AIN nyomán.

A portál emlékeztet, hogy 2017. január 5-én életbe lépett A végrehajtási eljárásról törvény, amely a regiszter létrehozását előírja.

A jegyzék azon ukrán polgárok és cégek adatait tartalmazza, akiket bírósági határozattal adósnak minősítettek, s akikkel szemben végrehajtási eljárás indult. Az említett jogszabály értelmében az ilyen adósok adatainak szabadon hozzáférhetőeknek kell lenniük az Igazságügyi Minisztérium honlapján.

„Hogy megtaláljunk a jegyzékben egy céget, be kell írni a megfelelő mezőkbe annak nevét és JeDRPOU-kódját (ЄДРПОУ: Ukrajna Vállalatainak és Szervezeteinek Egységes Állami Regisztere – a szerk.). Természetes személyekre nevük, keresztnevük és személyi adószámuk alapján lehet rákeresni” – írja az EP.

Ugyanakkor a regiszterben csak azokra az adósokra vonatkozó adatok szerepelnek majd, akikkel szemben a jegyzék elindítását követően jegyeztek be végrehajtási eljárást. Ezen kívül nem szerepelnek majd a regiszterben az állami és önkormányzati szervezetek, a nem tulajdoni természetű határozat alapján adósnak nyilvánítottak, valamint azok sem, akiknek nincs három hónapot meghaladó hátralékuk a végrehajtási dokumentumok szerinti fizetési kötelezettségeik terén.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)