Ebben az évben is a kárpátaljai fiatalokért dolgozik a KMKSZ ISZ

2017. január 14., 17:10 , 835. szám
Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke

Ha az elmúlt évet egy szimbolikus mondatban jellemezni kellene, akkor talán nyugodtan mondhatnánk, hogy 2016-ban erősebb lett a kárpátaljai magyarság. Erősödött ragaszkodásunk a kultúránkhoz, a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően erősödött nemzetrészünk gazdasága, a Rákóczi-főiskola növekedésével erősödött és erősödik nemzetszilánkunk „szelleme”, és nem utolsósorban lendületet kapott a kárpátaljai magyar ifjúság is a KMKSZ ISZ munkájával. Nehézkes indulás után dinamikus folytatás: a tavalyi és az idei évről beszélt lapunknak a szervezet elnöke, Dobsa István.

„Elmondhatjuk, 2016-ban bővült, erősödött a KMKSZ Ifjúsági Szervezete. Jelenleg Kárpátalján 29 alapszervezetünk működik, és több mint 500 regisztrált tagunk van, akik tagsági kártyát is kaptak. Rendkívül pozitívnak érzem, hogy a komótos indulás után sikerült elkezdeni az operatív szervezeti munkát, s így már számos programon vagyunk túl” – kezdte meg évösszegzőjét Dobsa István lapunk kérésére.

A továbbiakban megtudtuk: már év elején megkezdte a szervezet a munkát. Január 22–24. között a Fidelitas nemzetpolitikai szemináriumot tartott Kárpátalján, melynek szervezésében az ISZ is jelentős szerepet vállalt. A rendezvény végén átadásra került 2,4 millió forint adomány, melyet anyaországi fiatalok gyűjtöttek a kárpátaljaiak számára. Ebből az összegből 2 millió forintot a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány segítségével magyar általános iskolák között osztottak szét egy pályázat keretében. A fennmaradt pénzből berendezték a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének irodáját Beregszászban, a Timoscsuk Mihály út (korábban Görbe utca) 6. szám alatt.

„Mivel egyre több településen alakult alapszervezetünk, s mi egy kárpátaljai magyar fiatalokat felölelő közösségben gondolkodunk, érdemesnek láttuk, hogy április 16-án egy közös csapatépítő túrát szervezzünk. Ellátogattunk Aknaszlatinára, majd Máramarosszigetre kirándultunk” – folytatta az összegzést Dobsa István.

Az elnök emlékeztetett: még a nyáron, július 31-én került sor a második alkalommal meghirdetett Kárpátalja a Te szemeddel című fotópályázat eredményhirdetésére, melyet ezúttal is kiállítással kötött egybe az ISZ, valamint beszélt az augusztus 21-én megrendezett I. Ifjúsági Napról is: „Augusztus 21-én több száz fiatallal töltöttünk el egy remek napot az I. Ifjúsági Napunkon, Tiszapéterfalván, ahol többek között fellépett a Kokas Banda, az Almanach együttes, a Street Dance tánccsoport, Vitalij és bandája, valamint az este folyamán Beliczai Balázs stand-up humorista, majd DJ Szatmári ft. Jucus szórakoztatta a fiatalokat egészen hajnalig. A rendezvényről elmondhatjuk, roppant sikeres volt. Több mint 2000 fiatal látogatott el hozzánk és érezte jól magát” – mondta az elnök.

Az említetteken kívül megtudtuk, hogy október 15-én sor került a KMKSZ ISZ második közgyűlésére, amelyről lapunkban is olvashattak, valamint október 28–30. között tartotta az ISZ az I. Kárpátaljai Éjszakai Teremlabdarúgó-tornát Karácsfalván, ahol a foci mellett számos sportágban kipróbálhatták magukat a részt vevő fiatalok. A karácsonyt megelőző hetekben pedig az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által gyűjtött, közel félmillió forintot juttatta el öt család részére ISZ. A családok a pénzadományt egészségügyi kezelésekre használják majd fel.

Mindemellett az elnök rámutatott, az alapszervezetekben is aktív tevékenység zajlott. Csapatépítő kirándulásokat, hagyományőrző bálokat, jótékonysági koncerteket, vagy éppen sportrendezvényeket szerveztek a helyi fiatalok. Valamint szinte az összes alapszervezet csatlakozott az I. és II. világháború áldozatairól szóló közös megemlékezéshez – tudtuk meg Dobsa Istvántól.

Az idei évvel kapcsolatban az elnök bizakodó, több eseménnyel is készül az ISZ: „A szervezet működése során remek csapat kovácsolódott össze. Rendszeresen tartunk megbeszéléseket, közösen dolgozzuk ki a megvalósításra váró projektek részleteit. Bízom abban, hogy 2017-ben ezt a munkát tovább folytathatjuk. Számos tervvel és programmal készülünk: megrendezzük a „Maradj itthon” szakmai napot, lesz csapatépítő túra, megrendezésre kerül majd az első Ifjúsági Horgászverseny, harmadik alkalommal is meghirdetjük fotópályázatunkat, lesz ISZfeszt, Suba Sándor-emléktorna, illetve ismét megrendezzük majd a Kárpátaljai Éjszakai Teremlabdarúgó-tornát is. Mi, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének tagjai, hisszük azt, hogy a nehéz körülmények között sokkal nagyobb szükség van az összefogásra, a közösségben való működésre, ezért várunk minden közösségéért tenni akaró fiatalt a KMKSZ ISZ csapatába. Reméljük, hogy 2017 az az év lesz, amikor végre sor kerülhet a kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldására, ami nélkülözhetetlen egy gazdaságilag stabil ország létezéséhez. Bízunk abban, hogy egyre inkább adottak lesznek a lehetőségek a szülőföldön való boldoguláshoz, és sok fiatal dönt a kárpátaljai jövőkép kialakítása mellett. Addig is szeretném minden ifjú barátomat és sorstársamat arra ösztönözni, hogy tekintsen optimistán Kárpátaljára, hiszen ez az otthona, ez a szülőföldje, amely idővel tele lesz jobbnál jobb lehetőségekkel. Igaz, ez tőle is függ, de ne temesse, ne szakítsa meg kapcsolatát a szülőfölddel, barátkozzon, élvezze vidékünk szépségeit, és a körülmények ellenére is érezze jól magát. Mi ebben is szeretnénk segíteni, így az alkalmat megragadva szeretnék meginvitálni minden szórakozni vágyó fiatalt szervezetünk 2017-es első nagyobb rendezvényére, a január 18-án, a Rákóczi-főiskola átriumában megrendezésre kerülő Hagyományőrző Újévköszöntő Bálra.”

rsz