Az apai név használata nem kötelező

2017. január 15., 11:22 , 835. szám

„Nem szeretnénk, hogy a születendő fiunk apai nevét is beírják a dokumentumaiba. Ha nem megy, jó lenne legalább azt elkerülni, hogy az István mögé odabiggyesszék a magyar névtől idegen „ovics” végződést. Akkor úgy tűnhetne, mintha ez lenne a gyerek második keresztneve. Egyébként is azt szeretnénk, hogy ez legyen a második keresztneve. Van erre lehetőség?”

– A természetes személyek neve Ukrajnában alapesetben három elemből áll: a vezeték- vagy családnévből, a keresztnévből és az apai névből. Ugyanakkor A nemzeti kisebbségekről Ukrajnában törvény 12. cikkelyének 3. pontja megállapítja, hogy azon polgárok esetében, akiknek a nemzeti hagyományaiban nem szerepel az apai név használata, engedélyezett csupán a vezeték- és a keresztnevet feltüntetni a személyi igazolványban, a keresztlevélben pedig csak az apa és az anya keresztnevét.

Az „ovics” végződés elhagyására így semmi szükség. Egyébként sem lenne sok értelme, mivel az István – így vagy úgy, de – mindenképpen az apai név rovatba kerülne a nyilvántartásban, a későbbiekben pedig a hivatalnokok valószínűleg minden adandó alkalommal hozzábiggyesztenék a két hiányzó szótagot, ami csak bonyodalmakat okozna a dokumentumok kiállítása, illetve az ügyintézés során.

Megyénk magyarlakta vidékein a hivatalnokok többsége mára „megbékélt” azzal, hogy elhagyhatjuk az apai nevet. Ami persze nem jelenti azt, hogy a szülőknek ne kellene folyamatosan éber figyelemmel követni a tisztviselők kezét, valahányszor leírják gyermekeik nevét a dokumentumokban. Sokan hajlamosak már csak rutinból is odabiggyeszteni a keresztnév mögé az apai nevet. Ne féljünk jelezni szükség esetén a tévedésüket, amelyet kötelesek kijavítani.

Mivel említés történt a második keresztnévről, talán érdemes leírni, hogy egy gyermeknek a jogszabályok értelmében legfeljebb két keresztnév adható, hacsak mást nem kívánnak annak a nemzetiségnek a hagyományai, amelyekhez az apa vagy az anya tartozik (lásd a Családi törvénykönyv 146. cikkelyének 2. pontját!).

hk