Megbüntethető a késve utaló bank?

2017. január 18., 09:32 , 836. szám

„Határidőre kellett törlesztenem egy tartozást, ám hiába intéztem el bankomban jó előre az átutalást, s hiába állt rendelkezésre az ehhez szükséges összeg a számlámon, a bank hibájából a pénz mégsem ért oda időben a címzetthez, így büntetőkamatot róttak ki rám, ami igen jelentős összeg, a tekintélyemen esett csorbáról nem is szólva. Van rá mód, hogy felelősségre vonják a bankot, s megfizesse az okozott kárt?”

– Javaslom, hogy mielőtt bármit is tenne, alaposan olvassa át a bankkal kötött szerződését, s győződjék meg róla, hogy valóban a pénzintézet mulasztásáról van szó az adott esetben. Előfordul ugyanis, hogy a pénzintézetek bizonyos számlafajták, betétek, lekötések esetén speciális feltételekhez kötik az ügyfelük egyes megbízásainak teljesítését.

Egyébként a Polgári törvénykönyv 1073. cikkelye rendelkezik arról, milyen következményekkel jár a bank számára, ha nem, vagy nem megfelelően hajtja végre az ügyfelek számlaműveleteit, például késedelmesen végzi el az átutalást, amelyre az ügyféltől kapott megbízást. A szabálytalanság felfedezését követően, vagy miután az ügyfél erre felhívta a figyelmét, a pénzintézet köteles haladéktalanul kiküszöbölni a hibát, megfizetni a kamatot, s megtéríteni az okozott kárt.

Ha a bank nem teljesíti az ügyféllel kötött szerződésben vállalt kötelezettségeit, írásban kell követelni tőle azok teljesítését. A követelést tértivevényes ajánlott levélként kell eljuttatni a bank hivatalos címére. A levélben fel kell szólítani a pénzintézetet vállalt kötelezettségeinek teljesítésére, s ehhez célszerű határidőt szabni a számára. A vonatkozó szabályozás értelmében 30 napon belül várható válasz a levélre. Amennyiben a válasz nem érkezik meg 30 napon belül, vagy megérkezik, de a bank abban elutasítja a követelése teljesítését, keresettel fordulhat a bírósághoz, illetve a gazdasági bírósághoz.

A keresetben követelheti a folyószámla-vezetési szerződés felbontását a megállapodás lényeges feltételeinek megsértése miatt (lényeges feltételeknek minősülnek a felek vállalt kötelezettségei, jogai, valamint a határidők és a szerződés tárgya). Ezzel összefüggésben hivatkozhat arra, hogy a pénzintézet eljárása korlátozza a pénzeszközökkel való szabad rendelkezésének jogát. Ugyancsak követelheti az átutalási megbízás teljesítésének elmulasztása, vagy késedelmes teljesítése miatt keletkezett anyagi-erkölcsi kára megtérítését.

hk