Újévköszöntő bál a Rákóczi-főiskolán

2017. január 20., 21:50 , 837. szám

Minden magyar felelős minden magyarért – Szabó Dezső író gondolatának szellemében szerveződött újra három éve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). Az akkor ezt kezdeményező fiatalok olyan célokat fogalmaztak meg, mint a Kárpátalján élő magyar ifjúság kulturális életének támogatása, segítése, a nemzeti hagyományok, az anyanyelv megőrzése, ápolása, a fiatalok nemzeti identitásának formálása, stabil alapokra helyezése. Amint azt tapasztalhatjuk, a szervezet komolyan gondolja: egyre többen vannak, egyre több fiatal csatlakozik az egyre több ifjúsági programot rendező szervezethez. Most éppen Hagyományőrző Újévköszöntő Bált tartottak január 18-án a Rákóczi-főiskola átriumában.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke a rendezvény megnyitóján beszédében elmondta, hogy milyen nagyszerű egy közösségben látni a magyar fiatalokat, és együtt visszatekinteni az óévre és egyben megünnepelni az újat. Dobsa István úgy vélekedett, hogy a 2016-os esztendő nehéz év volt, hiszen Ukrajna még mindig politikai és gazdasági problémákkal küzd. Azonban az elnök beszédében azt tanácsolta, a hangsúlyt inkább helyezzük arra, ami 2016-ban jó volt. Dobsa István rámutatott, az elmúlt évben a magyar államnak köszönhetően Kárpátalja élhetőbb lett, s lefektették a megmaradást biztosító tényezők alapjait: támogatásban részesültek az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, tovább fejlődik a rendezvénynek otthont adó Rákóczi-főiskola, illetve elindult a magyar állam és a KMKSZ gazdaságfejlesztési programja. Mindezek mellett a KMKSZ ISZ is előrébb lépett 2016-ban – fogalmazott az elnök. Sikerült megnyitni a szervezet irodáját, folyamatosan bővül a szervezet: Dobsa István beszédéből kiderült, már több mint 500 fiatal lépett be a szervezetbe. A KMKSZ ISZ elnöke a megnyitón úgy vélekedett, ha az elmúlt év pozitív és negatív eseményeit külön-külön a mérleg két tányérjára helyezzük, az a pozitív oldalára billen, ez pedig reményre ad okot, és elmondhatjuk, a 2016-os év Kárpátalja magyar közössége számára kedvezően alakult.

Békésiné-Lukács Angéla beregszászi magyar konzulasszony köszöntőjében hangsúlyozta, az esemény egy jó lehetőség arra, hogy közvetlenül az ünnepek után, de még a szürke hétköznapok bárgyú ritmusát fel nem véve az ifjúság találkozzon, beszélgessen és szórakozzon. „Legyen ez a rendezvény a közösségben együtt boldogan eltöltött perceké” – zárta beszédét a konzulasszony.

Horváth Zoltán, a KMKSZ ISZ gazdasági titkára, a KMKSZ ISZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke beszédében a szervezet idei terveiről beszélt. Január 21-én a szervezet a Magyar Kultúra Napját méltatja Bátyúban, ismét megrendezésre kerül az ifjúsági nap, valamint első alkalommal rendezik meg májusban az Ifjúsági Horgászversenyt. Az elnök ezenkívül elmondta, a kárpátaljai fiatalok számíthatnak sportnapokra, biciklitúrára. Az ISZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy a városban jelen lévő civil szervezetekkel kapcsolatot tartsanak, így a közeljövőben egy kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, amelyen a jövőbeni együttműködés is szóba kerül majd. Horváth Zoltán beszéde végén arra ösztönözte a megjelenteket, hogy igyekezzenek arra ösztönözni önmagukat és barátaikat, hogy Kárpátalja elhagyásának opciója csak a legvégső esetben legyen választási lehetőség.

A megnyitó után egy rövid előadás keretében mutatták be a fellépő fiatalok az újévi magyar hagyományokat, majd ezt követően a Két Kanál együttes szórakoztatta az összegyűlt ifjúságot és az idősebbeket.

Az újévköszöntő bálon jelen volt még Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Dr. Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, valamint Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatója.

Szaniszló Róbert